Politiek

NVWA erkent aansprakelijkheid dood 4-jarige Maurycy na ongeval springkussen

De dood van een vierjarig jongetje, dat eind 2015 omkwam door een ongeval met een springkussen, had voorkomen kunnen worden als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beter toezicht had gehouden. De toezichthouder erkent aansprakelijkheid voor de tragedie, laat minister Bruno Bruins van Medische Zorg de Tweede Kamer weten.

Lees ook: Jongetje (4) overleden na val van springkussen

Het kind viel op oudjaarsdag 2015 van een springkussen in de binnenspeeltuin Happy Days in Grootebroek en overleed enkele dagen later. In juni van dit jaar stelden de ouders de NVWA aansprakelijk, omdat die haar werk niet goed zou hebben gedaan. De toezichthouder erkent dat nu en wil met de ouders in gesprek om excuses aan te bieden, aldus Bruins.

“Ergste wat ouders kan overkomen”

“Een kind verliezen is het ergste wat ouders kan overkomen”, schrijft Bruins. “In dit geval komt daar nog de wetenschap bij dat het speeltoestel waarmee het ongeluk heeft plaatsgevonden niet meer in gebruik of hersteld had moeten zijn. Ik betreur het ongeval ten zeerste en leef met de familie mee.”

De NVWA heeft beterschap beloofd. Er zijn maatregelen getroffen om inspecties in de toekomst zorgvuldiger en eenduidiger te maken. Ook worden recent uitgevoerde inspecties van speeltoestellen nog eens kritisch tegen het licht gehouden. Daarnaast laat de toezichthouder een onafhankelijk onderzoek doen naar de gang van zaken.

ANP
Deze reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland