112

Nog geen nieuwe plek geëvacueerde bejaarden Poeldijk

Waar de ongeveer veertig bewoners die hun huis uit moesten na de brand in een appartementencomplex in het Westlandse Poeldijk, naartoe gaan is nog onduidelijk.

De meeste geëvacueerde bewoners zijn senioren en er wordt nog geïnventariseerd wie waar naartoe kan. ”Het zijn wat oudere mensen, soms met een hulpvraag. Er wordt nog gekeken waar ze behoefte aan hebben. Sommige mensen zijn moeilijk ter been, die hebben in ieder geval een lift nodig”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Klein brandje, grote gevolgen

De brand werd rond 01.45 uur ontdekt in appartementencomplex Witteburg. De brand ontstond in een berging op de begane grond waar een scootmobiel door nog onbekende oorzaak vlam vatte. Via onder meer het trappenhuis en de liftschacht verspreidde de rook zich tot en met de vierde verdieping.

Lees ook: Klein brandje in berging zorgt voor ontruiming tientallen woningen Poeldijk

Aanvankelijk moesten in het hele gebouw woningen worden ontruimd, zegt een woordvoerder van de brandweer. De brand kon snel worden geblust. Daarna konden veel mensen volgens de brandweerwoordvoerder weer terug naar huis, maar voor een deel van het pand was dit niet het geval.

Dikke laag roet

De rook was volgens de zegsman op sommige plekken in het complex zo dik dat een enorme roetlaag achter is gebleven. ”Die laag is zo dik dat je op een aantal plaatsen je naam in het roet zou kunnen schrijven. Het is dus niet alleen een kwestie van ventileren en klaar’’, zegt hij. Volgens hem gaat het om veertig woningen en ongeveer net zoveel bewoners.

Vier bewoners moesten wegens rookinhalatie naar het ziekenhuis. Hoe het nu met hen is, weet de gemeentewoordvoerder niet. Hoelang het gaat duren voordat het roet is verwijderd en de bewoners weer terug naar huis kunnen is nog onduidelijk, zegt de gemeente, die overigens spreekt van ongeveer twintig bewoners die na inspectie van de brandweer elders zijn ondergebracht.

Beeld: Regio15