Nederland zet zich schrap voor westerstorm

Nederland krijgt in de nacht van dinsdag op woensdag te maken met een westerstorm door het hele land worden er maatregelen genomen om eventuele schade te voorkomen.

Woensdag krijgen we aan de kust te maken met een westerstorm met zware tot zeer zware windstoten, aldus de weerdiensten. De windkracht kan oplopen tot 9 Bft en aan de westkust en op de Wadden zelfs 10 Bft.

Weggebruikers

Weggebruikers moeten rekening houden met hinder op de weg vanwege zware tot zeer zware windstoten en buien die over het land trekken. Tijdens buien kunnen lokaal windstoten tot ongeveer 110 km per uur voorkomen. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de weersverwachting en verkeersinformatie in de gaten te houden. Vooral automobilisten met een aanhanger en het vrachtverkeer moeten extra alert zijn.

Waterkeringen

Door de sterke storm is er een kans op verhoogde waterstanden langs de Noordzeekust en in het IJsselmeergebied. Rijkswaterstaat laat weten dat er een goede kans is dat de Oosterscheldekering en de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel woensdag in de loop van de middag dichtgaan. Ook is er een kans dat de Maeslantkering bij Hoek van Holland sluit.

De storm en de verhoogde waterstanden kunnen ertoe leiden dat in de kustprovincies bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden.

Schiphol

Om te voorkomen dat passagiers op de luchthaven teleurgesteld moeten worden heeft de KLM dinsdagmiddag al 52 Europese retourvluchten geschrapt vanwege de verwachte westerstorm. Door de storm zal er sprake zijn van beperkte start- en landingsbaancapaciteit op Schiphol.

Volgens KLM worden de passagiers momenteel geïnformeerd en omgeboekt. Reizigers kunnen gedurende de dag te maken krijgen met vertragingen, waarschuwt de luchtvaartmaatschappij. Als je donderdag op Schiphol moet zijn om een vlucht te pakken wordt er ook aangeraden om van te voren de actuele vluchtinformatie te controleren.

2018-01-02 17:19:51 Aanvliegroutes Schiphol bij (zuid-)westerstorm. ANP INFOGRAPHICS