Politiek

'Nederland een van de beste plekken ter wereld om te wonen, werken en leven'

Nederland is anno 2018 een van de beste plekken ter wereld om te wonen, te werken en te leven. Dat zei koning Willem-Alexander in zijn kerstrede. “Dat is ook aan u te danken, hoe vanzelfsprekend en ‘normaal’ u uw bijdrage zelf misschien ook vindt”, hield hij de kijkers en luisteraars dinsdag voor.

“Ja, er zijn problemen en soms grote spanningen”, erkende hij. Maar “De Nederlandse norm is dat we oog hebben voor elkaar en het gedeelde belang. Dat we samenwerken en geven en nemen. Deze norm mogen we nooit laten vervagen! Ze is van onschatbare waarde en leidt steeds weer tot fantastische nieuwe initiatieven.”

Intimidatie en extremisme

Wie het nieuws volgt, zakt de moed soms in de schoenen, sprak de vorst. “Berichten over intimidatie en extremisme – ver weg maar óók dichtbij – kunnen ons boos maken. Tegenover de sterke en brute krachten in de wereld staan gewone mensen machteloos… zo voelt het vaak.” Volgens de koning zijn we echter minder machteloos dan we denken.

Lees ook: Koning Willem-Alexander houdt kersttoespraak vanuit Paleis Noordeinde

De bereidheid om rekening met elkaar te houden en samen te werken heeft ons ver gebracht, zei hij. Actieve burgers die het ondanks alle verschillen samen willen bolwerken vormen ,,de rode draad die door onze geschiedenis loopt, tot op de dag van vandaag. Dat is wat ons sterk maakt.”

‘Dicht bij huis wordt de wereld gewonnen’

“We onderschatten vaak de positieve invloed die we met onze bescheiden mogelijkheden als mens kunnen hebben. Juist dicht bij huis wordt de wereld gewonnen”, zei de koning. We kunnen samen niet alles, aldus Willem-Alexander, “maar wel veel”.

Hij wees er nog op dat we “aan mensen in de minst makkelijke positie, vaak het meest te danken” hebben.

Beeld: copyright RVD, foto: Freek van den Bergh