Politiek

Natuurgebied veranderd in vuilnisbelt door extreme droogte

Bob Luijks wilde eigenlijk gewoon mooie natuurfoto’s maken. Een opgedroogde rivierbedding is namelijk behoorlijk fotogeniek. Maar toen de natuurfotograaf ‘s ochtends vroeg het natuurgebied tussen Itteren en Borgharen inwandelde, schrok hij. De bedding van de Grensmaas leek meer op een vuilnisbelt dan op een natuurgebied.

Autobanden, winkelwagentjes, meubilair. Het ligt er allemaal. En hij hoefde er niet eens naar te zoeken. Het afval is met de rivier mee gestroomd en is blijven liggen in het gebied dat onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat valt. De natuurfotograaf maakte er meteen melding van, maar tot zijn grote verbazing wordt de troep niet opgeruimd.

Geen geld voor opruimactie

“We zouden wel willen, maar we hebben helaas geen geld om een opruimactie op te zetten,” stelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. “We hebben eerder dit jaar, in maart en april wel zo’n actie georganiseerd, maar dat ging meer om klein zwerfvuil.” De spullen zijn mogelijk in hoger gelegen gebied in de Maas beland. “Dit moet je eigenlijk bij de bron aanpakken.”

Foto: Bob Luijks