112

Moeder Sharleyne: 'Ik ben dat hele stuk kwijt. Ik denk door paniek.'

Hélène J. heeft geen of nauwelijks herinnering aan haar gedrag direct nadat zij haar dochter Sharleyne (8), in juni 2015, onderaan de flat in Hoogeveen had zien liggen. De rechtbank in Assen voelde J. daarover uitvoerig aan de tand, omdat er volgens de rechter sprake is van “een merkwaardige gang van zaken”.

LEES HIER ALLES OVER DE ZAAK ROND SHARLEYNE

Sharleyne heeft een val gemaakt vanaf de tiende verdieping van de flat, waar zij met haar moeder woonde. J. (38) wordt ervan beschuldigd dat zij haar dochter heeft gedood. Zij ontkent.

Twee flesjes bier

Medebewoners van de flat hebben onder meer verklaard dat J. over de balustrade heeft gekeken toen het kind op de grond lag. Later zagen zij haar een woning van een buurman binnengaan, acht etages lager. Het zou geruime tijd hebben geduurd voordat H. beneden naar buiten kwam. Zij had toen twee flesjes bier bij zich en liep eerst naar haar auto. “Ik vind het zelf ook raar, maar ik heb er geen verklaring voor. Ik ben dat hele stuk kwijt. Ik denk door paniek. Ik weet het gewoon niet.”

Lees ook: Moeder Sharleyne verantwoordt zich bij rechter

Onderzoek wees uit dat J. op de bewuste avond stevig heeft gedronken. Dat bevreemdde de rechtbank, omdat J. na een periode van arbeidsongeschiktheid de volgende dag weer voor het eerst aan het werk zou gaan. Spanningen en financiële zorgen zouden J. tot drankgebruik hebben aangezet. Zij ontkent dat zij die avond ruzie met haar dochtertje zou hebben gehad.

Medisch deskundigen

Woensdagmiddag hoort de rechtbank medisch deskundigen, onder meer over de uiteenlopende bevindingen over de doodsoorzaak. J. heeft verzocht daar niet bij aanwezig te zijn, omdat dat te confronterend voor haar is. De rechtbank heeft dat verzoek gehonoreerd.

 

ANP