Politiek

Minister van Nieuwenhuizen geschrokken van onderzoeksresultaten Stint

Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen zegt geschrokken te zijn, nu blijkt dat de elektrische bolderkar Stint vanaf de introductie onveilig is geweest. Ze reageerde op het onderzoek door TNO, dat talrijke mankementen aantoont.

Bij de invoering in 2011 is het voertuig “veel lichter” getoetst, constateert de bewindsvrouw. Het ging er destijds vooral om nieuwe voertuigen een kans te geven op de weg te komen.

Lees ook: TNO: Stint is niet veilig en mag nu de weg niet op

De minister kan niet zeggen wanneer de stint weer mag gaan rijden. Ze verwijst naar de fabrikant, die allerlei aanpassingen zal moeten uitvoeren. Ze zegt ook te beseffen dat de stint bij de kinderopvang en de post wordt gemist. “Het is een hele vervelende boodschap, maar veiligheid staat voorop”.

Lees ook: OM valt bedrijven en woning van Stint-eigenaar binnen

Zelf wil ze uiterlijk begin februari met een aangepaste lijst voorwaarden komen waaraan voertuigen als de stint moeten voldoen.

Toelating vernieuwde Stint los van onderzoek

Een toelating van een vernieuwde stint staat los van de uitkomst van het onderzoek door politie en Openbaar Ministerie (OM) naar de oorzaak van het ongeval met een stint in september in Oss. Het OM kijkt niet naar de toelating, benadrukt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit onderzoek gaat waarschijnlijk nog maanden duren, werd woensdag bekend.

Er lopen ook nog onderzoeken door de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en spoorbeheerder Prorail.

ANP