Politiek

"Te weinig ouderen weten dat ze het recht hebben om samen oud te worden"

Veel oudere echtparen wonen steeds vaker nog gewoon thuis, ook als een van de twee zwaar hulpbehoevend is. Nu de traditionele verzorgingstehuizen zijn verdwenen proberen ze het zo goed en zo kwaad als het gaat thuis te regelen met wijkverpleging, thuiszorg en eventueel mantelzorgers.

Politiek verslaggever Charlotte Nijs nodigde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid uit voor een huisbezoek bij het echtpaar Riet en Bert Van de Meer in Leiderdorp.

Alleen achterblijven

Al 64 jaar zijn ze getrouwd, Riet van 88 en de 92-jarige Bert. Maar de laatste tijd valt het Riet zwaar om dagelijks de zorg voor haar dementerende man op zich te nemen. Haar eigen gezondheid gaat ook achteruit. Ze is bang dat als haar man naar een verpleegtehuis moet, ze alleen achter blijft.

De minister kreeg te horen dat veel ouderen moeite hebben om samen in een verpleeghuis geplaatst te worden. Daar reageert De Jonge op met een opmerkelijk feit: “Er is een recht om samen in een verpleeghuis oud te mogen worden, ook al heeft een van de twee het maar nodig. Daar moet veel meer gebruik van gemaakt worden.”