Gezondheid

‘Mijn zoon werd op Hoenderloo mishandeld en mocht niet naar de wc’

Urenlang in een stresshouding zitten op een harde houten stoel, terwijl ze geen woord mogen zeggen. Kwetsbare kinderen die door de rechter zijn geplaatst bij jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep, worden regelmatig onderworpen aan strafmaatregelen die in strijd zijn met de wet.

Op de redactie van Hart van Nederland kwamen meer dan tien telefoontjes binnen van ouders wiens kind soortgelijke straffen moest doorstaan. Zo ook het verhaal van een bezorgde moeder, wiens zoon al jaren op Hoenderloo zit.

“Buitensporig en onterecht geweld”

”Het gaat er helaas echt zo aan toe, jongeren worden mishandeld”, aldus de vrouw, die anoniem wil blijven*. ”Ik ben zelfs in het bezit van een brief waarin wordt gesteld dat een groepsleider buitensporig en onterecht geweld heeft toegepast op jongeren.”

De nu 13-jarige Giel uit Leeuwarden, zat twee jaar in de gesloten inrichting in Deelen.

Artikel gaat verder onder de video:


Angst gezaaid

Het verhaal van moeder Eliza van der Velde en haar nu 13-jarige zoon is al even verontrustend. ”Het was een heftige periode voor mijn zoon. Hij moest urenlang stilzitten op een houten stoel, mocht ’s nachts niet naar de wc en andere kinderen kregen de opdracht hem te negeren”, vertelt zij. ”Het doel van zijn opname was dat hij hulp zou krijgen, dat is niet gebeurd. Hij kreeg geen behandeling en er werd alleen maar angst gezaaid.”

Pooiers op het terrein

Ook het verhaal van een meisje dat zelf op Hoenderloo zat onderschrijft de beschuldigingen. ”De groepsleiding kon de jongeren niet aan, als er wat gebeurde sloten ze zichzelf op en belden ze de politie om het op te lossen”, schrijft ze in een anonieme* mail. ”De pooiers van de meisjes reden het terrein op, het was er onveilig en er was geen goede hulp. Ik kwam er slechter uit dan ik erin ging.”

Lees ook: Jeugdzorginstelling Hoenderloo Groep laat jongeren urenlang stilzitten

De Hoenderloo Groep reageert op hun website uitgebreid op de aantijgingen. Zij schrijven over de straffen: “Soms kiezen we voor een time-out om ongewenste situaties te doorbreken. Om bij een time-out het apart gaan van de groep te voorkomen, wordt een jongere voor korte tijd wel eens elders in de ruimte op een stoel of aan een tafel gezet. Langdurig aan tafel zitten als strafmaatregel kwam incidenteel voor, maar wordt binnen De Hoenderloo Groep niet meer toegepast.”

*Naam is bij de redactie bekend.