Gezondheid

Met de scootmobiel genieten van de vloedlijn dankzij Blauwe Loper

Al jarenlang is strandtenteigenaar Peter Bluijs bezig met het rolstoeltoegankelijk maken van het strand. Hij liep tegen ambtelijke hobbels aan en dus gooide hij het over een andere boeg. Vijf weken geleden startte hij samen met anderen een crowdfundactie en nu ligt ie er al: de Blauwe Loper, een speciale strandmat die tot de vloedlijn loopt en geschikt is voor rolstoelen.

De bal kwam aan het rollen door MS-patiënt Yorick van der Vlugt. Hij woont in Nieuw Unicum, het grootste MS centrum van Nederland. Zijn wens was om ook weer eens aan de vloedlijn te zijn. Verschillende mensen staken daarop de koppen bij elkaar en bedachten een crowdfundactie. “Die actie is echt breedgedragen”, vertelt Bluijs. “Inwoners van Zandvoort konden een meter mat kopen. Ook raadsleden en de burgemeester en wethouders hebben meegedaan.”

Matbeheerder

De mat is twee dagen geleden neergelegd en er wordt al gebruik van gemaakt. Dat gaat heel goed, maar er is ook een kanttekening. “Het vergt nogal wat beheer”, aldus Bluijs. “Het is hier geen Mediterranée. De natuur doet zijn werk. Regen, wind, eb, vloed. We hebben een speciale matbeheerder aangesteld die de boel in de gaten houdt en het zand eraf veegt.”

Bluijs hoopt dat veel bewoners van het MS centrum gebruik gaan maken van de Blauwe Loper. “Hij ligt er nu twee dagen en je weet niet wat je ziet. Er gaat al van alles overheen.”