Politiek

Meeste leerlingen VMBO Maastricht eindelijk geslaagd

De meeste leerlingen van het geplaagde VMBO Maastricht zijn alsnog geslaagd. De meesten van de 353 leerlingen wier eindexamens voor de zomer ongeldig werden verklaard, hebben dat recht weten te breien: 285 vmbo’ers hebben tot dusver hun diploma behaald, laat het ministerie van Onderwijs weten.

De examens waren ongeldig omdat er bij alle leerlingen hiaten zaten in de schoolexamens. Vrijdag ontvingen 243 leerlingen het verlossende telefoontje: ze zijn geslaagd. Ruim veertig tieners kregen het goede nieuws al in juli. Voor 48 vmbo’ers gloort nog hoop. Zij krijgen in oktober nog een mogelijkheid schoolexamens te herkansen.

Lees ook: Voor VMBO’ers Maastricht vrijdag duidelijkheid

Van twintig leerlingen stond voor de zomer al vast dat zij er te slecht voor stonden: herkansingen boden voor hen geen soelaas meer.

‘Einde aan zomer vol onzekerheden’

“Voor veel leerlingen en ouders komt er een eind aan een zomer vol onzekerheden”, zegt minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs). “Ik hoop dat zij nu alsnog met trots naar hun behaalde resultaten kunnen kijken en met plezier verder kunnen met hun vervolgopleiding.”

Lees ook: Vmbo’ers Maastricht kunnen al naar mbo

De onregelmatigheden kwamen eind juni aan het licht. Naar hoe het zover heeft kunnen komen op de school, zijn meerdere onderzoeken ingesteld. De onderwijsinspectie kijkt onder meer naar het optreden van de bestuurders van de school. De Auditdienst Rijk kijkt op zijn beurt naar het handelen van de inspectie.

LEES HIER ALLES OVER HET EXAMENDRAMA OP VMBO MAASTRICHT

Door het wegvallen van hun diploma leken de leerlingen in eerste instantie ook in de knel te komen met hun vervolgopleiding, waarvoor velen zich al hadden aangemeld. Onderwijsinstellingen in de regio stelden zich echter coulant op, zodat zoveel mogelijk leerlingen toch kunnen beginnen aan hun vervolgopleiding.

ANP