112

Meer dan 200 doden en honderden gewonden door tsunami in Indonesië

Het aantal slachtoffers van de tsunami die het gebied rond de Straat van Soenda trof, is opgelopen naar meer dan 220. De meeste slachtoffers zijn toeristen, zegt de woordvoerder van het rampenbestrijdingscentrum.

Zeker 843 mensen raakten gewond toen de vloedgolf Java en Sumatra raakte. Honderden huizen, hotels en boten raakten beschadigd. Duizenden inwoners hebben op hoger gelegen gebied een veilig heenkomen gezocht.

Geen enkel waarschuwingssignaal

Televisiebeelden tonen het moment waarop de tsunami het strand bereikt en slachtoffers en puin met zich meesleept.

Kustbewoners zeggen dat ze geen enkel waarschuwingssignaal hebben gezien of gevoeld, zoals terugtrekkend water of een aardbeving. Volgens de autoriteiten is in sommige gebieden wel een tsunami-alarm afgegaan.

19 meter hoge muur van water

De tsunami bereikte Java om half tien ‘s avonds met een 19 meter hoge muur van water. Zeker 430 huizen en negen hotels zijn zwaar beschadigd. Het zwaarst getroffen is de regio Pandeglang op Java, waarin onder meer het nationale park Ujung Kulon ligt en een aantal populaire stranden.

Lees ook: Overlevenden: ‘Ramp Sulawesie doet denken aan tsunami Indische Oceaan 2004’

Er zijn vooralsnog geen berichten over Nederlandse slachtoffers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt wel in nauw contact te staan met de Nederlandse ambassade in Jakarta. Reisorganisatie Thomas Cook heeft in het getroffen gebied momenteel geen vakantiegangers zitten, laat een woordvoerster desgevraagd weten. Ook een woordvoerster van reisorganisatie TUI zegt niets over Nederlandse getroffenen te hebben vernomen.

Medeleven

Premier Mark Rutte heeft de Indonesische president Joko Widodo zijn condoleances overgebracht na de tsunami die het land zaterdagavond trof. “Weer is Indonesië getroffen door een verschrikkelijke natuurramp. Gedachten zijn bij de slachtoffers van de tsunami in de Straat van Soenda, bij Java en Sumatra”, liet Rutte via Twitter weten.

ANP