Lovende woorden voor politiek verslaggever Charlotte Nijs

Politiek verslaggever Charlotte Nijs kreeg donderdagmiddag lovende woorden tijdens de uitreiking van de Philip Bloemendal Prijs. Saskia Houttuin (RTL Nieuws) won de  prijs voor jong journalistiek presentatietalent in de media.

Nijs won niet, maar kreeg wel lovende woorden. “Ze is voor de duvel niet bang, een tikje brutaal en durft van de gangbare paden af te wijken”, aldus voormalig NPO-directeur Jan Westehof namens de jury. “Ze probeert op geheel eigen wijze de kloof tussen de politiek en de gemiddelde Nederlander te dichten.”

Menselijke maat

Hoe de jonge verslaggever in Den Haag dit volgens de jury voor elkaar krijgt? “Charlotte doet dit door het politieke debat terug te brengen naar de menselijke maat. Geen grote, abstracte beleidsthema’s, maar gebeurtenissen in de politiek waarop politici worden uitgenodigd in helder Nederlands te reageren. Het resultaat is politici die kort en bondig antwoord geven.”

Ook de manier waarop zij de boodschap brengt wordt geloofd. “Haar stem- en taalgebruik vallen samen met haar opdracht inzicht te geven in wat er op het Binnenhof in Den Haag gebeurt. Haar accent draagt bij aan de authenticiteit en brengt haar dichter bij de kijker.”

Lees ook: Geert Wilders: ‘Je bent nooit alleen, dat is iets wat nooit went’

Het grote interview met Geert Wilders werd enthousiast ontvangen door de jury. “Het interview smaakt naar meer”, was hun commentaar. De derde genomineerde naast Charlotte Nijs en winnares Saskia Houttuin was Sahil Amar Aïssa (BNNVARA).