Politiek

'Loonplan arbeidsgehandicapten van de baan'

Het plan om arbeidsgehandicapten minder te betalen dan het minimumloon is van tafel. Het kabinet is tot de conclusie gekomen dat het plan te complex is om uit te voeren. Het nieuws wordt bevestigd door CNV.

”Fatsoen heeft gewonnen. Heel goed nieuws”, zegt CNV-voorzitter Maurice van Limmen in een reactie. Ook mensen met een arbeidsbeperking moeten als volwaardig werknemer aan de slag kunnen, aldus de vakbondsman.

Te complex

Het kabinet is tot de conclusie gekomen dat het plan te complex is om uit te voeren. De maatregel stond in het regeerakkoord. Het idee erachter was dat werkgevers meer arbeidsgehandicapten in dienst zouden kunnen nemen. De maatregel zou bovendien een besparing van 500 miljoen euro opleveren.

Het plan zorgde voor veel kritiek. Arbeidsgehandicapten, zoals Noortje van Lith, voelde zich gediscrimineerd.

Lees ook: Tweede boze brief Noortje van Lith aan premier Rutte: ‘Dit kan echt niet’

Het plan maakte veel kritiek los. Arbeidsgehandicapten voelden zich gediscrimineerd. De regeringspartijen D66 en ChristenUnie hadden grote moeite met het plan.

Verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) komt snel met een nieuw plan dat het eenvoudiger moet maken om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.

Opgelucht

In de Tweede Kamer klinken eveneens opgeluchte reacties. ”Loondiscriminatie van tafel!”, twittert PvdA’er Gijs van Dijk tevreden. ”Een schaamteloos plan zonder enig draagvlak, heel verstandig om het van tafel te halen”, vindt Kamerlid Jasper van Dijk van de SP. Lilian Marijnissen, ook SP, heeft op Facebook een video geplaatst waarin zij blij is dat ‘jullie gewonnen hebben.”

Als we samen opstaan is alles mogelijk.

Yesssss, we hebben gewonnen! Werken onder het minimumloon is van tafel. Gefeliciteerd Noortje, Amber de helden van Wij Staan Op en al die anderen die in beweging kwamen. Vorige week kwamen we in Amsterdam als breed offensief bij elkaar om dit onzalige plan tegen te houden en samen op te trekken voor een eerlijk loon. We spraken af: wij gaan dit winnen. En we wonnen! Als we samen opstaan is alles mogelijk. Laten we afspreken dat deze overwinning pas het begin is. Zie ik je op 15 september in Rotterdam? http://www.tijdvoorrechtvaardigheid.nl

Posted by Lilian Marijnissen on Thursday, September 6, 2018

Ook de jongerenorganisatie van het CDA is blij. ”Het idee om mensen met een arbeidsbeperking onder het minimumloon te betalen was niet alleen in strijd met mensenrechtenverdragen, het is ook gewoon onmenselijk”, aldus voorzitter Lotte Schipper. Volgens ChristenUnie-senator Peter Ester stond het plan ”haaks op een inclusieve samenleving.”