Politiek

Lili en Howick uit Amersfoort mogen niet in Nederland blijven

De twee Armeense kinderen uit Amersfoort Lili en Howick mogen niet in Nederland blijven en mogen worden uitgezet naar hun geboorteland. Dat heeft de Raad van State beslist in hun asielprocedure. De staatssecretaris heeft volgens de hoogste bestuursrechter terecht een asielvergunning geweigerd.

Ook mogen de twee tieners de uitslag van een andere, nog lopende procedure niet in Nederland afwachten, aldus de uitspraak. De kinderen waren zelf niet aanwezig bij de uitspraak vrijdag. Ze waren onlangs wel bij de zitting.

Slepende asielprocedure

De moeder van de kinderen is vorig jaar al na een afgewezen slepende asielprocedure Nederland uitgezet. Lili en Howick doken toen onder bij een bevriend gezin.

Volgens de Raad van State is er in Armenië voor het gezin geen gevaar voor vervolging of ernstige schade door een onmenselijke behandeling en daarom is er geen reden voor asiel.

Passende huisvesting en scholing

Volgens de bestuursrechter kunnen de kinderen in Armenië met hun moeder worden herenigd. Als zij niet voor hen kan zorgen of als de autoriteiten geen passende huisvesting of scholing regelen, dan zullen instanties dat overnemen. Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie heeft daar afspraken over gemaakt, aldus de raad, dus ze komen niet in een mensonterende situatie.

Ook voor de eerste opvang van de kinderen na aankomst in Armenië heeft de staatssecretaris afspraken gemaakt, stelt de Raad.

‘Raad van State ondermijnt kinderrechten’

Met het besluit dat de twaalfjarige Lili en haar dertienjarige broer Howick mogen worden uitgezet naar hun geboorteland Armenië ondermijnt de Raad van State hun kinderrechten. Dat zegt Defence for Children.

”De rapporten van de anders zo gezaghebbende Raad voor de Kinderbescherming worden hier van tafel geveegd”, aldus een woordvoerder van de kinderrechtenorganisatie. ”En dat terwijl de Raad voor de Kinderbescherming duidelijk heeft geconcludeerd dat uitzetting op dit moment niet verantwoord is.”

Defence for Children zet zich al ruim een jaar in om de twee tieners in Nederland te kunnen laten blijven. Hun moeder werd na een lange asielprocedure ons land uitgezet. Lili en Howick doken toen bij een bevriend gezin onder.

ANP