Politiek

Levensbedreigende situaties: allergie-info op etiket klopt vaak niet

Nederlanders met een voedselallergie krijgen geregeld allergische reacties door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op etiketten. Dat leidt soms tot levensbedreigende situaties, blijkt volgens het AD uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO.

Een half miljoen Nederlanders heeft volgens de krant een voedselallergie. De onderzoekers volgden een jaar lang 157 patiënten met een allergie voor bijvoorbeeld pinda’s, noten en melk. Bijna de helft (46 procent) kreeg één of meer allergische reacties, vaak omdat de informatie op etiketten ontbrak of niet klopte. Zes patiënten belandden daardoor op de spoedeisende hulp.

Vier van de tien

In vier van de tien producten zaten allergenen terwijl deze op het etiket niet als ingrediënt vermeld stonden, blijkt uit het onderzoek. “Aan een waarschuwing kun je geen waarde hechten, of het nu wel of niet op het etiket staat”, zegt Geert Houben, toxicoloog en onderzoeker van TNO en UMC Utrecht.  Zij pleiten voor betere Europese richtlijnen voor waarschuwingen op voedseletiketten.

“Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat de onduidelijke allergiewaarschuwingen ook daadwerkelijk tot een groot aantal allergische reacties leiden. Mensen weten gewoon niet waar ze aan toe zijn en negeren dus ook regelmatig de etiketten omdat ze er niet van op aan kunnen”, zegt TNO-onderzoekster Marty Blom.

ANP
Beeld: Pexels