Gezondheid

Leden beroepsvereniging V&VN in vijf jaar verdubbelt naar 100.000

De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld naar 100.000 leden. Reden genoeg om het belang van de vereniging nog eens extra te benadrukken in een campagne.

Voor deze campagne heeft V&VN bijzondere leden uitgelicht. Een van hen is Jacqueline Bouts, oprichter van het eerste jongerenhospice van Nederland: Xenia in Leiden.

Geen fijne plek

“Toen ik een 23 jaar was, werd mijn zus ziek”, vertelt Bouts. “Ze overleed in het ziekenhuis. Niet de meest fijne plek dus.” Later werd Bouts kinderverpleegkundige en ook hier merkte ze dat er geen fijne plek is waar jongere in hun laatste fase kunnen verblijven. “Er zijn verschillende hospices voor kinderen tot achttien jaar. Daarna houdt het op.” Door haar ervaring als kinderverpleegkundige en haar eigen ervaring met haar zus besluit ze een hospice op te starten voor mensen tussen de achttien en veertig jaar.

“Er wonen op dit moment zes gasten in ons huis”, legt Bouts uit. “Daarnaast krijgen we ook af en toe logĂ©es. Dit zijn vaak jongeren met een spierziekte die 24/7 verzorging nodig hebben.” Martijn (29) is ambassadeur van Xenia en kortgeleden zelf gast geworden in het huis. “Ik heb de Ziekte van Duchenne waardoor ik veel zorg nodig heb”, vertelt Martijn. “Ik ken Jacqueline al een aantal jaar en heb veel meegedacht over hoe Xenia eruit moest komen te zien. Daarbij heb ik constant gedacht over wat ik zelf fijn zou vinden als ik er ooit terecht zou komen. Dat is nu dus gebeurd.”

Iemand om mee te praten

Voor Martijn is een plek als Xenia ontzettend belangrijk: “Alle vrijwilligers zijn fantastisch hier! Ze zetten zich keer op keer in voor de gasten. Daarnaast betekent Jacqueline heel veel voor mij, toen ik haar net leerde kennen was dat heel warm en fijn. Het is ook heel fijn om iemand te hebben waarmee je kunt praten, niet alleen over je ziekte, maar ook over leuke dingen”, besluit Martijn.