112

Langdurige marteling man Sommelsdijk was 'straf voor pedo'

De langdurige mishandeling en verkrachting in 2016 van een inwoner van Sommelsdijk door twee bekenden was een straf omdat hij aan ”zijn nichtjes had gezeten.” Ook wilden de twee mannen hun jeugdvriend een lesje leren omdat hij webcamseks had met een minderjarig meisje.

Dat bleek maandag bij de rechtszaak in Rotterdam waar de hoofdverdachten Lionel van G. (24) uit Oude-Tonge en Jaap S. (29) terechtstaan. De mannen hebben eerder een gehele of gedeeltelijk bekentenis afgelegd. De martelingen en verkrachtingen begonnen in juli 2016 en vonden voornamelijk plaats in Sommelsdijk in het ouderlijk huis van het slachtoffer, een twintiger.

”Het Nederlandse kampioenschap pedoschoppen”

Tijdens de zitting bleek dat agressie over de webcamseks snel uitgroeide tot stelselmatige verkrachting, vernedering en een voortdurende boetedoening. ”Het Nederlandse kampioenschap pedoschoppen” , zo schreven de verdachten op WhatsApp.

De mishandelingen waren bijzonder gruwelijk. Zo zou er met een airsoftgeweer met rubberen kogels van korte afstand op de man zijn geschoten. Ook zou de man gedwongen zijn om onbeschermde seks te hebben met een andere man.

Belangrijkste bewijs vormen filmpjes die van de mishandelingen zijn gemaakt. De twee verdachten staan samen met nog vier medeverdachten terecht. De rechtbank heeft vier dagen uitgetrokken voor deze zaak.

Andere mishandeling

De zes worden ook verdacht van mishandeling van een andere man onder meer in Oude Tonge. Ook hier was er sprake van een slachtoffer die volgens de verdachten ‘pedo’ was en ook hier waren de mishandelingen en de poging tot verkrachting boetedoening voor dat vermeende gedrag. Het slachtoffer werd bewerkt onder meer met een taser. De vrouwelijke verdachte Denise K. (29) verklaarde haar agressie omdat ze in haar jeugd misbruikt zou zijn.

Derde slachtoffer

Het zestal wordt ook nog verdacht van marteling en gijzeling van een derde slachtoffer. Hier was er sprake van een geschil over een zak xtc-pillen die uitmondde in ”een gruwelijke avond.” Een van verdachten Tommy M. (28) zou gedreigd hebben de tong van het slachtoffer af te snijden. Dit slachtoffer lag vastgetaped op de grond.

Alle verdachten toonden spijt en verklaarden dat de gebeurtenissen uit de hand zijn gelopen door groepsdruk. ”Het had allemaal niet mogen gebeuren.” Twee slachtoffers woonden onder begeleiding bij Sjaloom Zorg in Dirksland.

Dinsdag gaat de behandeling verder. Dan bespreekt de rechtbank de persoonlijke omstandigheden van de verdachten en komt de officier van justitie met de strafeis.