Politiek

Laatste patiënten vertrekken uit failliet Slotervaartziekenhuis: 'Het is een schande!'

Het is de dag dat het doek valt voor het MC Slotervaart. De meeste patiënten zijn vrijdagochtend al uit het Slotervaarziekenhuis gehaald en ondergebracht naar andere ziekenhuizen in de omgeving. Voor 15.00 uur moeten alle patiënten uit het failliete ziekenhuis zijn. Openhouden zou te duur zijn.

De laatste patiënten worden met ambulances overgebracht naar andere locaties

Voor medewerkers en patiënten, waarvan vele er al jaren werken of rondlopen, is het een donkere dag. ”Ik vind het een schande”, vertelt een patiënt. ”Het is vooral erg voor de medewerkers, die zouden eigenlijk massaal in opstand moeten komen, zelfs op de laatste dag ben ik goed geholpen hier”. Een andere patiënt, die middenin zijn behandeling zit, weet ook niet hoe het nu verder moet. ”Mijn huisarts moet nu kijken waar ik het beste geholpen kan worden”.

”Het is einde oefening voor ons”, zegt een medewerker die net het ziekenhuis uitloopt. ”Het is nu afronden op de afdeling, nog de patiënten helpen die er nu nog lopen en dan opruimen. Ergens volgende week zullen het mijn laatste dagen worden in het Slotervaart”. De salarissen van de medewerkers voor deze maand zijn ook niet uitbetaald. ”Daar moeten wij nu nog even opwachten. Wat ik gehoord heb wordt dat volgende week allemaal geregeld. Hier krijgen mensen problemen mee”, denkt de medewerker.

Voor het personeel in loondienst dat nog even blijft werken, neemt het UWV de salarisbetalingen over. Wat er daarna met het personeel gebeurt is nog niet duidelijk. ”Volgende week krijgen wij, als het goed, daar meer informatie over”.

Poliklinieken blijven voorlopig open

Het failliete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft van de verzekeraars genoeg geld gekregen om het werk in de poliklinieken voorlopig voort te zetten, aldus een woordvoerder vrijdagochtend, zeker nog in de maand november. Er staan nog 30.000 afspraken met 17.000 patiënten. Wie niet gebeld wordt dat hij of zij voor zo’n afspraak naar een andere instelling moet gaan, kan gewoon naar het Slotervaart komen voor bijvoorbeeld de afgesproken controle.

Voor 15.00 uur moeten nog 24 patiënten naar een ander hospitaal zijn vervoerd en gaat er ook nog een aantal naar verpleeghuizen. Het gaat hier om mensen voor wie toch al een plekje in zo’n instelling werd gezocht. Door intensief overleg is dat nu sneller opgelost.

IJsselmeerziekenhuizen

Ook de MC IJsselmeerziekenhuizen zijn failliet verklaard. Daarbij gaat het om het ziekenhuis MC Zuiderzee in Lelystad en poliklinieken in Dronten, Emmeloord en op Urk. Jaarlijks bezoeken ruim 70.000 patiënten het ziekenhuis en er werken 821 mensen.

Lees ook: IJsselmeerziekenhuizen voorlopig nog open na ‘onvoorbereid faillissement’

Deze locaties blijven vooralsnog open.