Dieren

'Konijnen hebben het zwaar met dit weer, haal ze naar binnen!'

Haal je konijn direct naar binnen! Dit is de boodschap die Ilse Post van Voorlichtingsbureau Konijnen de Nederlandse konijnenbezitters meegeeft. Ze krijgt de laatste tijd opvallend veel vragen binnen van mensen die zich zorgen maken om hun konijn tijdens de aanhoudende hitte en droogte van de afgelopen weken..

Ze hoopt heel erg dat de dieren even extra in de gaten worden gehouden. Ze benadrukt, haal de dieren naar binnen, net zoals ik heb gedaan! ”Met dit weer sterven dieren en mensen sneller, het is de taak van het baasje om er voor te zorgen dat het konijn kan schuilen voor de zon.” Vertelt Ilse. In het konijnenhotel verzorgd zij 30 dieren. ”En het is een hele opgave om alle beestje koel te houden. ”Icepods, bevroren waterflessen. Ik heb er een dagtaak aan. De konijnen eten slecht, ze drinken gelukkig wel goed.”

”Wilde konijnen hebben de mogelijkheid onder de grond weg te kruipen, daar waar de temperatuur stabiel is en geen zonnestraaltje komt. Mensen hebben de mogelijkheid binnen te zitten, ramen en deuren dicht, gordijnen gesloten. Het is echt gevaarlijk weer buiten. De meeste konijnen kunnen niet schuilen, ook al staat het hok in de schaduw.”

Onix

Ook haar eigen konijn Onix had het moeilijk met dit weer. ”Je ziet dat het beestje het erg moeilijk heeft met ademen. Hij heeft het gehaald maar lang niet alle konijnen hebben hetzelfde geluk gehad.” Aldus Ilse.