Politiek

Kamer wil ruimere schadevergoeding voor slachtoffers chroom-6

De Tweede Kamer vindt dat de schaderegeling van Defensie voor slachtoffers van kankerverwekkende chroom-6-verf onvoldoende is. Het ministerie moet ruimhartiger omgaan met claims van slachtoffers en nabestaanden, aldus een zeer kritische Kamer.

“Ik ga kijken welke opties er zijn”, zei staatssecretaris Barbara Visser van Defensie na een fel debat waarin de hele Kamer had aangedrongen op aanpassing.

Meer maatwerk

De regeling doet geen recht aan de slachtoffers, zei Salima Belhaj van D66. Er moet volgens Hanke Bruins Slot (CDA) meer maatwerk komen. “De regeling pakt onrechtvaardig uit voor slachtoffers”, aldus Sadet Karabulut (SP). De partijen vinden ook dat meer ziekten onder de schaderegeling moeten vallen.

Lees ook: ‘Dubbel zoveel giftig chroom-6 in nieuwe verf Defensie’

Defensie wist tientallen jaren dat verf met chroom-6 schadelijk is, maar stelde de medewerkers niet op de hoogte. Pas in juni bood Visser na een onderzoek excuses aan. Ook kondigde ze toen een schaderegeling aan. Daaruit is nog net geen miljoen uitgekeerd.

Lees hier alles over het schandaal rond ziekmaker chroom-6

Visser noemde de “laagdrempelige” regeling bedoeld voor immateriële schade “eerlijk” en “verdedigbaar”. Slachtoffers kunnen via deze regeling tot 40.000 euro netto krijgen. Dat is tot dusver 136 keer gebeurd, waarmee ruim 9 ton is gemoeid. Geld is geen kwestie in deze zaak, zei de staatssecretaris.

Individuele claim

Voor materiële schade zoals inkomstenverlies kan nog een individuele claim worden ingediend bij Defensie. Dat is geen rechtszaak, benadrukte Visser. Er wordt geprobeerd de zaak op een “minnelijke manier” te behandelen en mensen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. Kamerleden vrezen dat slachtoffers jarenlang moeten vechten voor hun geld terwijl ze al ziek zijn.

De Kamer vindt verder dat meer ziekten onder de schaderegeling moeten vallen. Daar zal eind volgend jaar volgens Visser meer duidelijkheid over komen. Volgens de SP valt momenteel 90 procent van de slachtoffers buiten de regeling.

Direct stoppen

Veel partijen, waaronder D66, SP en PVV, willen dat direct wordt gestopt met het gebruik van chroom-6-verf. Volgens Visser is het gebruik van deze verf al flink teruggebracht, maar is het voor “sommige onderdelen noodzakelijk”. Het wordt alleen nog gebruikt bij de luchtmacht, en dan bij steeds minder types toestellen.

ANP