Politiek

Zijlstra stapt op na leugen over bijeenkomst Poetin

Halbe Zijlstra neemt ontslag als minister van Buitenlandse Zaken. Dat zei hij dinsdag onmiddellijk aan het begin van het debat in de Tweede Kamer waar hij zich moest verantwoorden. De VVD’er was onder vuur komen te liggen nadat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin.

Een zichtbaar geëmotioneerde Zijlstra zei dat zijn geloofwaardigheid boven iedere twijfel moet zijn verheven in binnen- en buitenland. ”Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet te belasten zie ik geen andere optie dan vandaag mijn ontslag aan te bieden aan de koning. Ik doe dat met spijt in mijn hart”.

Hij gaf dit weekeinde toe te hebben gelogen over de bijeenkomst in 2006. Hij had van oud-topman van Shell, Jeroen van der Veer, over de gebeurtenis gehoord.

Hij is de eerste bewindsman van het derde kabinet van premier Mark Rutte die moet opstappen. Zijlstra is een van de architecten van de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Hij onderhandelde samen met Rutte maanden met de andere partijen over de vorming van het kabinet.

Groot-Rusland

Zijlstra zou in 2006 in Rusland president Poetin hebben horen praten over een ‘Groot-Rusland’ en welke landen buiten Rusland Poetin daaronder zou hebben verstaan. Volgens Zijlstra heeft Poetin het niet bij woorden gelaten.

Hoewel Zijlstra niet aanwezig was, en hij er in werkelijkheid pas in 2014 van hoorde, blijft hij bij de strekking van het verhaal. Hij beroept zich daarbij op zijn bron, oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, die wel bij de bijeenkomst met Poetin was.

In een toelichting aan de Volkskrant heeft Van der Veer laten weten dat er inderdaad over Groot-Rusland is gesproken, maar ook dat de woorden van de Russische president ‘historisch’ waren bedoeld en niet duidden op een militair verlangen om Rusland uit te breiden. Volgens Zijlstra zijn er ”derden die mijn lezing bevestigen”. Wie dit zijn is niet bekend.

De Tweede Kamer buigt zich dinsdagmiddag vanaf 17.00 uur over het lot van minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Als de VVD’er wil aanblijven, ondanks zijn leugen over een ontmoeting met de Russische president, dan moet hij volgens de meeste partijen aantonen dat hij zijn werk nog kan doen.

De oppositie is op zijn minst ‘niet te spreken’ over de manier waarop Zijlstra heeft gelogen.

Kaag neemt taken over

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking neemt de taken van de afgetreden minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken over. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd weten.

Het zal een paar weken duren voordat er een opvolger voor Zijlstra is gevonden.