Politiek

Kamer niet terug van reces om faillissement ziekenhuizen te bespreken

De Tweede Kamer onderbreekt de herfstvakantie niet om zich te buigen over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis. Een voorstel van die strekking van PVV-Kamerlid Fleur Agema kreeg alleen steun van GroenLinks en PvdA.

Agema vroeg de zorgspecialisten van de Kamer vrijdagmiddag bijeen te komen voor een debat met verantwoordelijk minister Bruno Bruins, maar tevergeefs. De PVV-parlementariër vreest dat de ziekenhuiszorg in het geding is. Ze wijst erop dat veertien andere ziekenhuizen er financieel ook niet geweldig voorstaan.

Lees ook: Na IJsselmeerziekenhuizen ook MC Slotervaart failliet verklaard

Ook de SP wil actie van Bruins. De minister van Volksgezondheid “moet het initiatief nemen om te komen tot een doorstart van de ziekenhuizen”, stelt Tweede Kamerlid Henk van Gerven. Hij ziet in het donderdag uitgesproken faillissement van de Flevolandse en Amsterdamse ziekenhuizen ,,ook het faillissement van marktwerking in de zorg. Doordat minister Bruins niet heeft ingegrepen worden de patiënten en het personeel nu de dupe.”

Lees ook: Bestuursvoorzitter MC Slotervaart ‘enorm trots’ op medewerkers

Ook SGP-leider Kees van der Staaij en GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet zijn bezorgd. Van der Staaij vreest dat patiënten van noodzakelijke zorg verstoken blijven.

‘Het moet anders’

Ellemeet spreekt van “een drama voor de zorgverleners en de patiënten van deze ziekenhuizen”. Ze spreekt de zorgverzekeraars aan: “Het moet anders.”

ANP