Misdaad

Jos B. spreekt eindelijk en ontkent alle beschuldigingen rond dood Nicky Verstappen

Tijdens de eerste dag van de rechtszaak tegen Jos B., spreekt de verdachte eindelijk. Onze verslaggeefster Ilse van Wingerden is bij de zitting aanwezig.

Volgens haar ontkent B. alles. “Ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen van het leven heeft beroofd. Ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen heeft misbruikt en ik ben niet de persoon die hem heeft ontvoerd. Ik ben niet degene die deze handelingen heeft gedaan.”

Lees ook: Stem van Jos B. voor het eerst te horen in rechtbank: ‘Ik heb het niet gedaan’

De 56-jarige B. is zich bewust van het verdriet van de familie Verstappen. Maar hij vindt het naar eigen zeggen ook moeilijk om aan te horen waar hij verdacht van wordt. “Moeilijk hoe ik hierin terecht ben gekomen en dat ik in detentie zit,” vertelt hij.

Lees hier alles over de zaak tegen Jos B.

Wel geeft B. aan dat hij kinderporno heefgedownload. De bedoeling ervan, zo bevestigt hij op de vraag van de rechter, om deze te vernietigen. Hij zou op zoek zijn geweest naar portretten. Hij is geïnteresseerd in fotografie, vertelt hij de rechter.

Pieter Baan Centrum

Volgens de officier van Justitie wordt B. opgenomen in het Pieter Baan Centraam en zal daar geestelijk worden onderzocht. Alle inspanningen van het Openbaar Ministerie zijn erop gericht om het volledige dossier eind mei 2019 rond te hebben, laat Van Wingerden weten op Twitter.

Volgens advocaat Roethoef, die Jos B. verdedigt, kan de rechtbank niet anders doen dan zijn cliënt naar huis sturen.

Roethof zei een zakelijk pleidooi te houden maar zich terdege bewust te zijn van de pijn van de familie. “Dat betekent niet dat wij de zaak niet van een afstand moeten bekijken. Loskoppelen van de emotionele lading. Dan meen ik dat u vandaag zult moeten zeggen: Meneer B. ga naar huis”, aldus Roethof.

Volgens Roethof zijn de dossiers die hij kreeg niet compleet. Het Openbaar Ministerie (OM) wil volgens Roethof niet alle stukken aan hem ter beschikking stellen ,,omdat veel delen uit het dossier niet meer belangrijk zouden zijn”. Roethof vindt dat het OM daarmee verdediging en rechtbank belangrijke informatie onthoudt.

Zo zijn er aanwijzingen dat Nicky dreigde van het kamp weg te lopen na een ruzie. Ook waren er andere verdachten in beeld en ook het wegloopscenario kan niet worden uitgesloten, meent Roethof. Volgens hem moet er voor worden gewaakt dat er geen tunnelvisie is in deze zaak.

Lang onopgelost

Verstappen werd gedood en mogelijk ook misbruikt tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide in 1998. Zijn dood bleef heel lang onopgelost, tot door een groot DNA-verwantschapsonderzoek B. in beeld kwam. B.’s DNA werd gevonden op de kleding van de jongen, maar hij bleek spoorloos.

Dit bericht wordt aangevuld.

Redactie/ANP