112

Jos B. behandeld na zedendelict in jaren 80

Jos B. is in het verleden behandeld bij het Riagg na een zedendelict. De verdachte van de moord op Nicky Verstappen vertelde dat al in 2001 aan de politie tijdens een getuigenverhoor, meldt De Limburger.

LEES HIER ALLES OVER DE MOORDZAAK NICKY VERSTAPPEN

De nu 55-jarige B. heeft volgens de onderzoeksleider van de politie destijds uit eigen beweging zijn betrokkenheid bij een zedendelict in de jaren tachtig en de daarop volgende therapie opgebiecht.

De man uit Simpelveld was voor het verhoor opgeroepen omdat hij in 1998, enkele uren na de ontdekking van het lichaam van de elfjarige Nicky ’s nachts over de Brunssummerheide fietste. De politie ondernam toen nog geen verdere actie, omdat ze hem als toevallige passant bestempelde.

Lees ook: ‘Als je Jos B. ziet, bel de politie!’

Tegen een nieuw politieteam, dat de vastgelopen moordzaak probeerde vlot te trekken, vertelde B. dat hij in 1985 was verhoord over een zedendelict met kinderen en dat hij daarna in behandeling was gegaan bij de Riagg.

Tip

De politie maakte melding van dit verhaal bij agent Frank Peters, zelf ook scoutinglid, omdat zij vonden dat “deze man dingen heeft gedaan die niet bij scouting thuishoren”. Daardoor kwam Peters in een lastig parket, want hij vernam het verhaal als rechercheur en mocht dat niet doorspelen aan de scouting. Dus bedacht hij een plan. Peters nam contact op met B. en wist hem te bewegen het hele verhaal zelf aan hem te vertellen.

Peters verzocht B. zijn scoutinglidmaatschap op te zeggen en dat deed hij.