Politiek

Johan Derksen: 'Ik ben van alles, maar niet homofoob'

“Ik ben van alles, maar niet homofoob”. Dat zei voetbalanalist Johan Derksen vrijdagavond tijdens een uitzending van het tv-programma Veronica Inside. Hij accepteerde een uitnodiging van minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie om met haar in gesprek te gaan.

Derksen heeft kritiek gekregen wegens uitspraken over de acceptatie van homo’s in de voetbalwereld. Hij reageerde onlangs op tv op een brief aan de KNVB van twee jonge homoseksuele voetbalfans over de in hun ogen homo-onvriendelijke sfeer in voetbalstadions. Zo verkondigde hij onder meer dat “homo’s moeten ophouden met doen alsof het zo moeilijk is om uit de kast te komen”.

Lees ook: Minister Van Engelshoven wil in debat met Johan Derksen over #SorryJohan

Minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie noemde zijn uitspraken “pijnlijk” en wil met Derksen in gesprek, vicepremier Hugo de Jonge noemde ze “lomp”.

Lees ook: Hugo de Jonge: uitspraken Derksen waren ‘lomp’

Op Twitter reageerden velen onder de hashtag #SorryJohan met persoonlijke verhalen om duidelijk te maken waar homo’s mee te maken hebben. #SorryJohan was donderdag trending op Twitter.

‘Makkelijk praten’

Derksen beaamde vrijdag dat hij zelf “makkelijk praten” heeft, als hetero. Hij vertelde verder “nooit een probleem met homo’s te hebben gehad”. Wel vraagt hij zich af waar “de goegemeente zich druk over maakt”.

Lees ook: Lhbt’ers zeggen massaal sorry tegen Johan Derksen

“Het zal best een worsteling zijn voor homo’s om uit de kast te komen. Maar het is beter dan jezelf verloochenen. Iedere dag is een dag te lang. Als je vrienden je laten vallen, zijn het je vrienden niet.” Ook zegt Derksen ervan te schrikken als ouders gek reageren op het feit dat hun kind homoseksueel is. “Je kind moet gelukkig zijn. Beter een gelukkig homokind, dan een ongelukkig kind dat iets verzwijgt.”

Voetbalkantinehumor

Alle persoonlijke verhalen die gedeeld werden op Twitter noemde Derksen “huilverhalen”. “Ik kan wel dromen wat ze hebben meegemaakt. Verman je en kom uit de kast.” Dat Derksen grappen maakt over homo’s moet kunnen, vindt hij. “Het is voetbalkantinehumor die niet kwaadaardig bedoeld is. Daar moeten homo’s maar tegen kunnen.”

Van Engelshoven ‘een hittepetit’

Van minister Van Engelshoven had Derksen nog nooit gehoord. Hij noemde haar een hittepetit en zei dat ze de kwestie heeft aangegrepen om publiciteit voor zichzelf te genereren, door via media te reageren. “Ze kan me gewoon bellen, ze is van harte welkom.”

ANP