Gezondheid

In deze gemeenten duikt de eikenprocessierups het meest op

De beruchte eikenprocessierups rukt op in Nederland en dat zorgt voor veel overlast. Wie in aanraking komt met de haartjes van het beetje krijgt last van jeuk, ademnood en heftige uitslag die wel twee weken aan kan houden.

De zogenaamde jeukrups werd in iets meer dan twee maanden minstens 1.700 keer gesignaleerd. Dat blijft uit cijfers van Jeukrups.nl, een site waar mensen melding kunnen maken. Vooral in gebieden met veel zandgrond en eikenbomen wordt het beest vaak gespot.

Lees ook: Eikenprocessierups is terug en vroeger dan we gewend zijn

De klachten kunnen bestaan uit jeuk en huiduitslag, ademnood en zware oogirritaties. Ze kunnen worden veroorzaakt door direct contact met de huid, maar ook door brandharen die met de wind zijn meegevoerd. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen. Als het langer duurt, is het slim om naar de huisarts te gaan.

Het wordt aangeraden om vooral niet te krabben als je in aanraking bent gekomen met de haartjes van de rups. Afspoelen met koud water is een betere oplossing.

Bekijk hieronder hoeveel meldingen van eikenprocessierups er in jouw gemeente gemaakt werden. In de gemeenten die niet worden weergegeven zijn geen meldingen bekend.

Herkenning

De rupsen hebben een zwartbruine kop en een zwartgrijs lichaam, met een donkergrijze rugstreep. Ze hebben lange, grijzig witte beharing. Deze haren staan op roodachtig oranje wratten. Over de stigma’s loopt een lichte lijn. Vooral het gedrag van de Eikenprocessierups is kenmerkend, wanneer ze “in processie” tegen de stam van eiken te vinden zijn.

De eikenprocessierups is de larve van Thaumetopoea processionea, een nachtvlinder. Deze vlinder legt zijn eitjes in de toppen van eikenbomen. Wanneer deze rond half april in blad komen, komen de eitjes uit.

De rupsen gaan ’s nachts vanuit de nesten in een grote groep op zoek naar voedsel: de zogenaamde “processies”. Overdag zitten de rupsen bij elkaar in een spinsel tegen de stam of dikkere takken, waar ze later ook verpoppen. Deze ‘nesten’ bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen.

Foto: ANP