Politiek

I amsterdam-letters weggehaald van Museumplein

Op het Museumplein in Amsterdam zijn de beroemde rood-witte letters I amsterdam nu dan echt verwijderd. Even voor 08.00 uur werd ermee begonnen en nog geen half uurtje later waren de meer dan manshoge letters op twee opleggers getakeld en zijn ze verdwenen uit het zicht op het Rijksmuseum.

Het weghalen gebeurde onder toeziend oog van veel mediavertegenwoordigers. Ook een groepje scholieren liet zich voor de laatste keer fotograferen voor bij de letters. Drie Maleisische toeristen kwamen net te laat. Bepakt en bezakt, want ze vliegen maandag weer naar huis, kwamen ze voor een selfie met I amsterdam. “Ik voel me een beetje verdrietig”, zei een van hen toen ze de trucks met de letters weg zag rijden. Haar reisgenoten legden het tafereel vast op hun telefoon en constateerden: “Maar we hebben nu wel een belangrijk moment gezien, dat ze zijn weggegaan”.

Lees ook: I amsterdam-letters worden komende week weggehaald van Museumplein

De ontmanteling is op voorstel van de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad, GroenLinks. Die vond de bij toeristen populaire letters een symbool van ‘doorgeslagen individualisme’. Het voorstel kreeg veel kritiek, maar een meerderheid van de raad stemde er toch mee in.

Opknapbeurt

De letters krijgen nu een opknapbeurt. Dat is volgens een woordvoerster van Amsterdam Marketing wel nodig, want na tien jaar op het Museumplein is de bovenkant door “al het geklauter” helemaal kaal. Daarna gaan ze rondreizen door de stad, zoals oorspronkelijk bedoeld.

Drukte Museumplein

Volgens de zegsvrouw heeft het weghalen van de letters op deze plek dan ook vooral te maken met de drukte op het Museumplein. “I amsterdam blijft het motto van de stad”, vertelde ze. “De letters staan voor het open en tolerante karakter van Amsterdam, of je hier nu lang of kort blijft, je kunt een Amsterdammer zijn in al je veelkleurigheid.”

ANP