Gezondheid

Hygiëne in Nederlandse slachthuizen vorig jaar verslechterd

De hygiëne bij Nederlandse slachthuizen is vorig jaar verslechterd vergeleken met het voorgaande jaar, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De score op het punt van hygiënisch slachten (zichtbaar vuil op de karkassen na het slachten) daalde, van 94 procent in 2016, tot 88 procent vorig jaar. “Bedrijven moeten al tijdens het slachtproces zelf beter op het ontstaan van verontreiniging controleren en zelf corrigerende maatregelen nemen om dit zoveel mogelijk te voorkomen”, aldus de NVWA.

Lees ook: Meer poep op vlees in slachthuizen

Volgens de toezichthouder worden de regels voor het welzijn van dieren voorafgaand aan de slacht over het algemeen goed nageleefd. Ook is er verbetering merkbaar bij de naleving van regels voor het schoonmaken en ontsmetten van de vrachtwagens, waarmee het vee vervoerd wordt naar de slachthuizen.

Lees ook: NVWA beboet slachthuizen om fouten bij slacht

De NVWA deed onderzoek onder zo’n twintig grote slachthuizen. Daarbij zijn voor het eerst de namen gepubliceerd van bedrijven hoe zij presteren op verschillende gebieden.

Voedselwaakhond: ‘Heel zorgwekkend’

Voedselwaakhond foodwatch noemt het ‘heel zorgwekkend” dat na alle voedselschandalen de hygiëne is verslechterd. “Mensen kunnen ernstig ziek worden van vlees dat besmet is met ziekmakende bacteriën. Dat de NVWA nu voor het eerst de bedrijfsnamen openbaar maakt zal hopelijk slachterijen wat afschrikken het niet zo nauw te nemen met de voedselveiligheid”, aldus de organisatie.

ANP