Gezondheid

Honderd doden per jaar door niet maken uitstrijkje

Jaarlijks overlijden ongeveer honderd vrouwen in Nederland omdat ze niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit schrijft het AD op basis van berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De 30-jarige Eefje weet hoe belangrijk het is om een uitstrijkje te maken. Ze kreeg twee jaar geleden te horen dat ze baarmoederhals-kanker heeft. Eefje zou zelfs willen dat de leeftijdsgrens voor het bevolkings-onderzoek wordt verlaagd.

In Keulen heeft Eefje een kliniek gevonden, waar ze een immuuntherapie kan ondergaan.  Alleen kost de behandeling zo’n 150.000 euro, geld wat Eefje zelf nooit bij elkaar krijgt. En daarom is ze een crowdfundingsactie gestart.

120 tot 150 doden per jaar

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de afgelopen twee jaar 60 procent van de vrouwen die zijn opgeroepen deelnam aan het onderzoek. In 2015 was dat nog ongeveer 65 procent. Van de vrouwen die niet aan het onderzoek meedoen, sterven er jaarlijks 120 tot 150.

”Een grove schatting is dat 70 procent van hen sterft als gevolg van het niet of te laat screenen”, zegt programmacoördinator van het bevolkingsonderzoek Sandra van Dijk in de krant. Kankerexperts zeggen in de krant dat de voorlichting over het onderzoek beter moet.

Vervelend

Onderzoeker Nynke van der Veen van het RIVM geeft aan dat de reden dat vrouwen niet meedoen heel wisselend is. “We weten dat veel vrouwen het vervelend vinden om een uitstrijkje te laten maken. Bijvoorbeeld omdat ze seksueel misbruikt zijn”, vertelt Van der Veen. “Maar veel jongen vrouwen denken ook dat kanker iets is voor oude mensen en niet iets wat zij als jonge vrouw kunnen krijgen.”

ANP/Redactie