112

Hof legt 'moordbroers' wel levenslang op

De broers Admilson (33) en Marcos R. (32) hebben donderdag beiden levenslang gekregen bij het gerechtshof in Leeuwarden voor het plegen van drie roofmoorden.

De rechter is ervan overtuigd dat de broers uit Hoogeveen in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo met een vuurwapen om het leven hebben gebracht. De man was aan het wandelen met zijn hond in natuurgebied Dwingelderveld (Drenthe). In juli 2013 wurgden de twee het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo, beiden 77 jaar, in hun woning.

De rechtbank in Assen kwam in 2015 tot celstraffen van dertig jaar. Admilson R. kreeg tevens tbs met dwangverpleging opgelegd. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist. De rechtbank in Assen wilde geen levenslang opleggen vanwege het definitieve karakter van de straf. Door een wijziging in de uitvoering van de straf is er nu geen bezwaar meer, vindt het hof.

Lees ook: Militaire raadkamer buigt zich over zaak Erik Groenendijk

Admilson is ook onderdeel van een onderzoek over de explosie van een handgranaat in een Nederlands legervoertuig in 2010 in Afghanistan. Zijn vroegere strijdmaker Erik Groenendijk pleit nu samen met zijn advocaat Sebas Diekstra dat die zaak wordt heropend.

Groenendijk overleefde de explosie destijds ternauwernood en werd er samen met zijn vroegere collega Admilson R. korte tijd van verdacht de granaat zelf tot ontploffing te hebben gebracht. Om de zweem van verdenking voorgoed weg te nemen wil Groenendijk nu dat Admilsons betrokkenheid bij de zaak verder wordt onderzocht.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.