112

'Het gaat niet om de gestolen popcorn, maar om de schade'

Zorg- en Kinderboerderij de Dierenhoeve in Noordwijkerhout is voor de zoveelste keer slachtoffer geworden van vernieling. Zondagavond werd brand gesticht in de bosjes rond het terrein. Maar dit keer zijn er bewakingsbeelden.

Op de beelden is te zien hoe jongemannen de bosjes ingaan en er vervolgens uithollen. Kort daarna zijn er vlammen te zien. Het vuur heeft gelukkig geen schade aangericht bij de boerderij en het koffiehuis. Maar de dieren zijn van slag. “Je wordt er moedeloos van. We zitten op een afgelegen plek, naast een leegstaand psychiatrisch ziekenhuis. Dat wordt gesloopt en is natuurlijk de ideale plek om rotzooi uit te halen.”

‘Het gaat niet om de popcorn, maar om de schade’

Hangjongeren trekken er regelmatig op uit om te slopen. Afgelopen weken was het bijna iedere week raak. Sinds kort hangt er bij de kinderboerderij een bewakingscamera, geschonken door een plaatselijk beveiligingsbedrijf. “Dan zie je jongens met een bijl de deur inbeuken. Lopen ze met vijf zakjes popcorn weer naar buiten. Het gaat niet om de popcorn, maar om de schade die je ervan hebt.”

Niet verzekerbaar

En geen verzekeraar die de boel voor een redelijke prijs kan verzekeren. Daarom wordt de schade allemaal uit eigen middelen betaald. “Gelukkig hebben we een goed lopend koffiehuis. Maar het blijft enorm zuur.”┬áDe politie heeft de zaak in onderzoek en volgens de voorzitter van de Dierenhoeve surveilleren ze regelmatig. “Helaas slaan de daders toe op het moment dat de politie weg is.”