112

Hangbrug ingestort in Italië: zeker 35 doden

Een aanzienlijk deel van een brug van een autosnelweg bij Genua is ingestort. Bij de instorting van een cruciale verkeersbrug ten westen van het centrum van Genua zijn zeker 30 doden gevallen. De Morandi-brug over de rivier de Polcevera ligt ten westen van het centrum van de Italiaanse havenstad. Een groot deel van de gevonden slachtoffers zijn zwaargewond.

Francesco Bermano, hoofd van de noodhulpdiensten in Genua, sprak tegenover Italiaanse media van een drama van een gigantische omvang. De ware omvang van de ramp is volgens hem nog niet te overzien. De minister van Verkeer, Danilo Toninelli, sprak van “een afgrijselijke tragedie” en zei snel naar Genua te gaan.

Indrukwekkende luchtbeelden van net na het instorten:

Lees ook: BuZa onderzoekt betrokkenheid Nederlanders bij ingestorte brug Genua

De brug voor de snelweg A10 stamt uit de jaren zestig en verbindt onder meer de luchthaven ten westen van Genua met het centrum van de stad. De constructie is 90 meter hoog en het wegdek van ruim een kilometer lang ligt 45 meter boven de grond. Een stuk van 200 meter lang stortte dinsdag in terwijl de regio door hevige regens wordt geteisterd.

In het puin gezocht naar slachtoffers

Volgens de eerste berichten is de instorting een gevolg van problemen met de pyloon op de linkeroever van de rivier die zou zijn ingestort. Genua en haar regio Ligurië krijgen hulp van diensten uit andere Italiaanse regio’s. Onder de brug wordt in het puin naar slachtoffers gezocht. Auto’s die circa 45 meter naar beneden zijn gestort, liggen verwrongen op de grond. Ook panden in de wijk Sampierdarena zijn getroffen door puin van de brug. Een van de drie pylonen van de brug is daar, op de linkeroever van de rivier, ingestort.

Livestream via Sky News:

De ANWB meldt op Twitter dat verkeer in de regio om moet rijden:

Over de oorzaak van de ramp is nog niets bekend. Maar plaatselijke media speculeren dat de storm in de stad mogelijk een rol heeft gespeeld bij de ondergang van deze in 1967 geopende verkeersader.

Oproep

Bent u in de buurt van de Italiaanse plaats? Dan komen wij graag met u in contact. U kunt de redactie van Hart van Nederland bereiken via hart@sbs.nl of 020-8007777.

Iemand plaatste een video op Twitter vanuit de lucht. De brug is voornamelijk gevallen op de spoorrails waarover het viaduct ging.

ANP/Redactie