Misdaad

Grote politieactie tegen motorclub Caloh Wagoh, kopstukken aangehouden

Greg R., die geldt als een van de ‘godfathers’ in het Nederlandse misdaadmilieu, is woensdag opgepakt tijdens een grote actie tegen motorclub Caloh Wagoh. Zijn advocaat Nico Meijering bevestigde een bericht van die strekking door De Telegraaf. R. (70) is een van de twee kopstukken die is aangehouden. Wie de ander is is niet bekend, maar de politie meldt dat het gaat om een 48-jarige man. De Telegraaf zegt dat het gaat om Keylow, oud-leider van straatbende The Crips.

Lees ook: Jonge club Caloh Wagoh Main Triad in twee jaar flink berucht

De twee zijn in Mijdrecht en Leiden aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, aldus de politie. Ze zijn vastgezet voor verhoor en mogen slechts contact hebben met hun advocaat. Meijering zegt nog niet te weten van de verdenking tegen zijn cliënt. “Onze troepen zijn naar hem onderweg.”

De twee zijn in Mijdrecht en Leiden aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, aldus de politie. Ze zijn vastgezet voor verhoor en mogen slechts contact hebben met hun advocaat. Meijering zegt nog niet te weten van de verdenking tegen zijn cliënt. ,,Onze troepen zijn naar hem onderweg.’’

Criminele bende

Bij de actie tegen Caloh Wagoh van woensdagochtend, waaraan ongeveer achthonderd politiemensen meedoen, zijn op meer dan veertig plekken invallen gedaan. De actie richt zich volgens een politiewoordvoerder vooral op “ondermijnende activiteiten” van leden van deze motorclub, die volgens de politie kan worden gezien als een criminele bende. De invallen in woningen van leden van de club, bedrijfspanden en clubhuizen van Caloh Wagoh vonden plaats in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Midden-Nederland en Oost-Nederland.

Lees ook: Aanslag op kantoorpand Panorama in Amsterdam was ‘aanval op persvrijheid’

Caloh Wagoh dook de afgelopen tijd op in meerdere onderzoeken van politie en justitie. Zo worden drie leden van de Woerdense tak verdacht van de beschieting met een antiraketwapen van het gebouw waarin onder meer de redactie van het tijdschrift Panorama is gevestigd. In oktober werd een 47-jarig Haags lid van de motorclub aangehouden op verdenking van de moord op de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts.

ANP/Foto: politie