112

Grimmige sfeer bij intochten: ME en politie grijpen in

In Leeuwarden is de sfeer bij de Sinterklaasintocht gespannen. Activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) staan op het Wilhelminaplein tegenover hooligans van Cambuur, die zich hadden opgesteld op de trappen van het gerechtsgebouw.

Toen de anti-Zwarte Piet-activisten muziek begonnen te maken, kwamen de Cambuur-hooligans naar voren en begonnen sinterklaasliederen te zingen. De politie vormt met een aantal busjes een barrière tussen de twee groepen en agenten staan met de wapenstok en honden klaar om in te grijpen. Ook de ME is paraat.

Lees ook: Busreis anti-pietgroep in Alkmaar van weg gehaald door politie

Eerder op de dag gingen de KOZP-activisten tevergeefs in discussie met burgemeester Ferd Crone over het vak op het Wilhelminaplein waar ze hun grondrecht op demonstreren konden uitoefenen.

Lees ook: Sinterklaas in veel plaatsen verwelkomd door demonstranten

Ze wilden dat het vak 20 meter zou opschuiven, zodat het direct aan de intocht-route van Sinterklaas zou liggen. De burgemeester kapte dat af en zei dat daar vrijdag harde afspraken over zijn gemaakt. Volgens de activisten was Crone vrijdag helemaal niet bereikbaar, waarop de burgemeester antwoordde: “U gaat hier geen spelletjes met mij spelen”. Voor hem was de kous daarmee af. Hij liet de politie het beoogde stuk van het plein met lint afzetten. De ongeveer twintig KOZP-activisten vertrokken daarna naar hun aangewezen demonstratievak en hielden zich netjes aan de opgelegde regels.

Eindhoven

Ook op het Catharinaplein in Eindhoven is de sfeer grimmig, in afwachting van Sinterklaas. Tegenover een relatief kleine groep van zo’n twintig activisten van Kick Out Zwarte Piet staat een groep van ongeveer 250 hooligans.

Toen de KOZP-activisten op het plein aankwamen, zochten de voetbalsupporters direct de confrontatie door ertussenin te gaan staan, te schreeuwen en ze te bekogelen met blikjes en eieren. De politie heeft de twee groepen uiteengedreven en staat er met een dubbel kordon tussen. Waar de hooligans tot geweld overgingen, bleven de KOZP-leden vreedzaam protesteren door te zwijgen en protestbordjes omhoog te houden.


 


 


Beeld: Noormannen