112

Grimmige sfeer bij demonstratie tegen gaswinning in Farmsum

Tijdens een demonstratie tegen de gaswinning in Groningen heerste dinsdagavond korte tijd een grimmige sfeer. De politie hield betogers onder meer met wapenstokken weg bij het hek van een locatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij Farmsum. Actiegroep Code Rood claimt dat een aantal activisten gewond is geraakt. Een jonge vrouw zou bewusteloos zijn geraakt.

De politie bekijkt nog of er inderdaad gewonden zijn gevallen. Volgens de agenten hebben demonstranten zich in strijd met de regels bij de hekken begeven. Op beelden was te zien dat ze er spandoeken op wilden hangen. “Agenten hebben meerdere malen gevraagd om bij de hekken weg te gaan. Daar is niet naar geluisterd. Hierdoor moest de politie optreden”, aldus de Groningse politie. Na het ingrijpen werd het snel weer rustig, lieten zowel de betogers als de politie weten.

Lees ook: Mars en zitblokkade Delfzijl tegen gaswinning

Aan het protest doen honderden mensen, vooral jongeren, mee. Ze willen hun actie enkele dagen volhouden. “Onze actie is gericht tegen de fossiele industrie, Shell en Exxon, die hele gebieden opoffert aan de winning van fossiele brandstoffen en geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen. Ook niet voor klimaatverandering. Wij laten zien dat verzet mogelijk is als mensen de handen ineen slaan en samen een front vormen”, aldus de klimaatactivisten in een verklaring.

ANP