Politiek

Gerd Leers over uitzetten Lili en Howick: 'Dit verscheurt je'

“Stuur ons alsjeblieft niet naar een weeshuis in Armenië”, schreven Lili (12) en Howick (13) in een laatste noodkreet aan staatssecretaris Harbers, premier Rutte, de koning en de koningin. Als hun smeekbede niet wordt verhoord worden de twee kinderen aanstaande zaterdag op het vliegtuig naar Armenië gezet. Waarom maakt de staatssecretaris geen uitzondering voor dit tweetal?

Oud-minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers kent het dilemma van de staatssecretaris. Hij gaf Mauro een aantal jaar geleden een tijdelijke verblijfsvergunning. Hij vertelt over deze besluitvorming en wat dat met je doet. “Dit is een van de meest lastige afwegingen die je moet maken als bewindspersoon en dat verscheurt je. Dit kun je bijna nooit goed doen”, vertelt hij. “Ik heb zulke dossiers weleens met een kreet van onmacht tegen de muur gegooid. Dat doet echt wat met je, maar het moet gebeuren.”

Lees ook: Armeense Lili en Howick zijn ondergedoken

Bij de mogelijke uitzetting van Mauro had hij zo’n moment. “Dan heb je een vreselijke knoop in je maag”, vertelt Leers. “Het gaat niet alleen om de ratio, maar ook om je gevoel en die kinderen. Maar je moet eerlijk blijven en dat is zo moeilijk.”

Lees hier alles over Lili en Howick