Politiek

Gemeenteraadsverkiezingen: provincie Utrecht wordt groter, Zuid-Holland kleiner

In 37 gemeenten zijn woensdag om 07.30 de stembureaus geopend voor gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat om gemeenten die per 1 januari worden heringedeeld. Bijna 725.000 mensen mogen stemmen.

De grootste gemeente is Groningen, dat samengaat met Haren en Ten Boer, met in totaal zo’n 190.000 kiesgerechtigden. Vanaf 1 januari gaan 37 gemeenten op in 12 grotere regio’s. Nederland kent dan 355 gemeenten.

Politieke verhoudingen

Op deze kaart van LocalFocus kun je zien hoe de politieke verhouding nu liggen in de gemeenten waar woensdag gestemd wordt:

Los van de politiek verandert dit sowieso:

• De gemeente Groningen stond al in de top 10 qua aantal inwoners, maar ze krijgen er na de herindeling nog eens 27.000 inwoners bij.

• De kersverse gemeente Het Hogeland wordt in vierkante kilometers in een klap de grootste gemeente van Nederland. Het Hogeland omvat de oude gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum. In totaal komt de regio op ruim 930 vierkante kilometer.

• De provincie Zuid-Holland gaat grond inleveren en Utrecht krijgt er een stuk bij. Vianen, Zederik en Leerdam vormen straks de nieuwe Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden, maar Zederik en Leerdam zijn nog onderdeel van Zuid-Holland.

ANP/Redactie