Politiek

Gele hesjes in heel Nederland de straat op

Op verschillende plaatsen in ons land houden ‘gele hesjes’ een demonstratie zaterdag tegen het regeringsbeleid. In Rotterdam liepen ongeveer 200 mensen, vooral ouderen, vanaf het Willemsplein een rondje over de Erasmusbrug.

Ze betoogden dat de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt: “Het moet eerlijker.” Organisator Jan Dijkgraaf hield een klein toespraakje, waarin hij de betogers opriep het rustig te houden en er “een mooie dag” van te maken.

’15 miljoen mensen’

In Amsterdam liepen rond de tweehonderd mensen in gele hesjes twee rondjes om het stadhuis, terwijl ze door een megafoon het lied ’15 miljoen mensen’ zongen. Ze waren van plan maar één rondje om de Stopera te doen, maar plakten er nog een aan vast. Ook droegen ze witte en gele bloemen. Ze zongen liedjes als ‘Vuile huichelaar’ en “Nederland oh Nederland, het gaat hier niet zo goed. Dus Rutte moet vertrekken, dan komt het hopelijk goed”.

Lees ook: Rutte: we dragen allemaal een geel hesje

Voor het MVV-stadion in Maastricht hadden zich tussen de 150 en 200 mensen met gele hesjes verzameld. Ze droegen pamfletten met de opschriften ‘Laat ons samen strijden voor de toekomst van onze kleinkinderen’ en ‘Een vinger kun je breken, een vuist niet’. Ze hadden een eigen ordedienst met oranje vestjes aan. Vanaf het stadion liepen ze in optocht naar het Vrijthof.

Lees ook: Veel Nederlanders blij met acties gele hesjes

In andere steden, waaronder Den Haag en Eindhoven, wordt in de middag een demonstratie van ‘gele hesjes’ verwacht.

ANP