Politiek

Geert Wilders in Antwerpen om campagne Vlaams Belang te ondersteunen

Geert Wilders bezoekt zondag de Belgische havenstad Antwerpen. De PVV-leider is uitgenodigd door Filip Dewinter, de leider van het Vlaams Belang, om de verkiezingscampagne van de nationalistische partij te ondersteunen. Het bezoek vindt plaats onder verscherpte veiligheidsmaatregelen.

Door het bezoek van Wilders aan de Belgische stad heeft het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging) het dreigingsniveau is opgeschroefd van 2 naar 3 (4 is het hoogst).

“Onze politiemensen zullen zichtbaar aanwezig zijn, maar we zullen ook aanwezig zijn zonder dat het opvalt”, zegt Sven Lommaert van de Antwerpse politie aan VRT NWS. “We gaan daar statische ploegen hebben, en ook mobiele ploegen in de periferie.” Zowel de Belgische als de Nederlandse staatsveiligheid zijn betrokken bij het bezoek, aldus Dewinter.

Gemeenteraadsverkiezingen

Half oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen in België. Er wonen 24.000 Nederlanders in Antwerpen. Als ze in de stad zijn ingeschreven mogen ze stemmen voor de gemeenteraad. Dewinter hoopt dat Wilders ”hen zal overtuigen op het Vlaams Belang te stemmen”, zei hij in de Belgische pers.

Het bezoek begint om half elf met een wandelingetje over de bij Nederlanders populaire ‘Vogeltjesmarkt’ die elke zondagochtend wordt gehouden rond het Theaterplein.

Om 11.10 uur ontmoet Wilders Vlaams Belangers en geven Dewinter en hij een toespraak. Dat vindt plaats in de tuin van het Koninklijk Museum van Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Er zullen bloemen worden neergelegd bij het standbeeld van Willem van Oranje en de Antwerpse burgemeester Marnix Van Sint-Aldegonde.

Beeld: Video Duivestein