Sport

Froome vrijgesproken van dopinggebruik, mag starten in Tour

De internationale wielrenunie UCI heeft Chris Froome vrijgesproken. Op basis van alle informatie die de Britse wielrenner heeft verstrekt over de veel te hoge dosis salbutamol die vorig jaar tijdens de Ronde van Spanje bij hem werd aangetroffen, zien het mondiale antidopingbureau WADA en de UCI geen reden om Froome te straffen. De klimmer van Team Sky krijgt geen straf en mag dus gewoon blijven rijden.

De Franse krant Le Monde meldde zondag dat de ASO, de organisatie van de Tour de France, Froome wil weren vanwege het lopende onderzoek. Het zou de reputatie van de Tour schaden als de 33-jarige wielrenner zou rijden terwijl er nog altijd geen duidelijk was. Een dag later volgde het bericht van de UCI dat de zaak is gesloten. Het maakt voor Froome de weg vrij om vanaf zaterdag ‘gewoon’ mee te doen aan de Tour.

Hoge dosis salbutamol

De Brit, viervoudig winnaar van de Tour, schreef in september vorig jaar voor het eerst de Ronde van Spanje op zijn naam. Ruim een week na de finish van de Vuelta hoorde Froome van de UCI dat bij hem een hoge dosis salbutamol was aangetroffen, aanzienlijk hoger dan toegestaan. Froome heeft toestemming om dat middel te gebruiken tegen astma, maar moest uitleggen hoe de aangetroffen dosis zo hoog kon zijn. Omdat het niet om een overtreding van het dopingreglement ging, mocht Froome gedurende het onderzoek wel gewoon blijven fietsen.

In mei won Froome ook de Giro d’Italia, vooral dankzij een magistrale solo over 80 kilometer. Hij verwees Tom Dumoulin, de winnaar van vorig jaar, naar de tweede plaats. Vijf dagen voor de start van de Tour heeft de UCI een punt gezet achter de slepende kwestie, die maandenlang als een schaduw over de wielerwereld hing.

ANP