112

Fraude via Tikkie steeds populairder onder criminelen: dit kun je er zelf tegen doen

Criminelen maken steeds vaker gebruik van terugbetaal-app Tikkie om slachtoffers geld afhandig te maken. Hoe werkt deze vorm van beroving en hoe gaan de criminelen te werk?

Uit de laatste cijfers van bedenker ABN Amro blijkt dat ruim twee miljoen Nederlanders betalen via Tikkie. De app is daarmee een interessant doelwit geworden voor internetcriminelen die een neppe versie van de app inzetten om hun slachtoffers te beduvelen.

Lees ook: Diverse betalingsapps gebruikt voor fraude

De berovingen vinden vooral plaats via handelswebsite Marktplaats. Een crimineel doet zich voor als een geïnteresseerde koper en vraagt de verkoper om zijn bankgegevens, zodat het verschuldigde bedrag kan worden overgemaakt. Vervolgens stelt de crimineel zich kwetsbaar op en vraagt hij of de verkoper 1 eurocent naar hem zou kunnen overmaken, zodat hij zeker weet dat de betaling voor zijn aankoop bij de juiste persoon terechtkomt.

Neppe betaallink

Stemt de verkoper hiermee in, dan ontvangt hij een WhatsApp-bericht met een betaallink. De betaallink is nep en leidt naar een nagemaakte Tikkie-omgeving, waar het slachtoffer zijn bankrekening en pincode opgeeft. Vanaf dat moment heeft de crimineel alle benodigde gegevens om de rekening van de verkoper leeg te trekken.

Tips:

  • Let erop dat ‘tikkie.me’ in het linkadres staat. Criminelen gebruiken namelijk nep-adressen, zoals tlkkie.nl (met een L in plaats van een i)
  • Al klinkt het betrouwbaar, maak nooit zomaar 1 cent over naar iemand die je niet kent
  • Check of er een ‘slotje’ wordt getoond in de adresbalk. Dit geeft aan of de site een geldig beveiligingscertificaat heeft. Controleer ook of het websiteadres klopt (https://tikkie.me)
  • Doe altijd aangifte als je het slachtoffer bent geworden van (internet)oplichting
  • Een open deur, maar nooit verkeerd om te benadrukken: geef nooit zomaar je pincode af!

Iemand die op deze manier slachtoffer werd van oplichting is Ed Roovers uit Hoofddorp. Hem werden op deze manier duizenden euro’s afhandig gemaakt. Zijn verhaal, dat eerder te zien was in Hart van Nederland, zie je hierboven.