Gezondheid

Finn (6) heeft één long, maar energie voor tien

De 6-jarige Finn werd geboren met een gat in zijn middenrif. Hierdoor zaten al zijn organen vanaf zijn geboorte in zijn borstkas. De ouders van Finn werden voorbereid op een leven vol ziekenhuizen, maar nu – zes jaar later – heeft Finn energie voor tien en laat hij de artsen versteld staan.

“Bij Finn’s geboorte konden de doktoren zijn hart niet vinden”, vertelt de moeder van Finn, Wendy. “In eerste instantie dachten ze dat het hart misschien aan de verkeerde kant zou zitten, dit gebeurt wel vaker, maar ook daar was hij niet.” Na verschillende scans bleek Finn een gat in zijn middenrif te hebben waardoor zijn organen in zijn borstkas zaten. Dit zorgde voor verdrukking van onder andere het hart en de longen.

“Na verschillende operaties is het gelukt alles weer op zijn plek te krijgen. Maar een van de twee longen bleek geen longblaasjes te hebben”, vertelt Wendy. “En zonder longblaasjes werkt de long niet.” Nu zes, jaar later, is Finn een gewone 6-jarige jongen met ontzettend veel energie.

Profvoetballer

Finn’s oudere broer speelt voetbal in de selectie en dat wil Finn natuurlijk ook. “Er is altijd gezegd dat hij nooit een topatleet zal worden, maar Finn is een vechter en gaat overal vol voor. Ik denk als hij echt wil, het hem ook gaat lukken. ‘s Morgens bij het ontbijt zegt hij weleens: mama ik ga even twintig keer opdrukken, en dat doet hij dan ook gewoon!”

Finn is een van de gezichten van de collecteweek van het Longfonds. De collecteweek loopt van 14 t/m 19 mei 2018.