Politiek

Financieel directeur ING Koos Timmermans weg na witwasschandaal

Financieel directeur Koos Timmermans van ING stapt op. De bank kondigde dat besluit dinsdag aan. Zijn vertrek houdt verband met de schikking die de bank onlangs sloot vanwege witwaspraktijken.

Lees ook: ING krijgt boete 675 miljoen euro voor betrokkenheid witwaspraktijken

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie. Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen.

Voorzichtig optimisme

Politiek Den Haag reageert met voorzichtig optimisme op het vertrek van Timmermans. Diverse Kamerleden zijn tevreden dat het witwasschandaal bij de bank iemand de kop kost, maar vragen zich tegelijk af of het vertrek vooral is ingegeven door de maatschappelijke druk op ING.

“Dat er pas consequenties volgen na zoveel maatschappelijke en politieke druk geeft te denken”, zegt PvdA’er Henk Nijboer. “Als CFO Timmermans blijkbaar verantwoordelijk is voor de witwaspraktijken bij ING, dan is onmiddellijk vertrek zonder vertrekregeling gepast.”

Niemand rouwig over vertrek

Ook binnen de coalitie is vrijwel niemand rouwig over het vertrek van Timmermans. D66-Kamerlid Joost Sneller vindt het “terecht” dat Timmermans opstapt. “Alleen een geldboete voor ING, terwijl de top van de bank vrijuit ging, voelde als onvoldoende.”

ANP