Weer & Verkeer

Wat vindt Nederland: wat zijn jouw vakantieplannen?

Het zomervakantieseizoen gaat beginnen en dat betekent extra drukte op de snelwegen. In het zuiden van het land sluiten vrijdag de scholen en gaan verwachting een miljoen mensen met vakantie. Ook in het noorden van Duitsland en in België gaan scholen voor langere tijd dicht. “Vakantiegangers die van plan zijn het weekeinde te vertrekken moeten beslist rekening houden met files”, waarschuwt de ANWB.

In Duitsland wordt het zaterdag druk op de wegen in het noorden en zuiden van het land. De knelpunten zijn de A1 en A7 bij Bremen en Hamburg , de A3 tussen Arnhem en Oberhausen en van Frankfurt tot Neurenberg. Ook op de A5 tussen Karlsruhe en Bazel, de A7 van Würzburg tot aan Ulm en de A8 Stuttgart – München-Salzburg kunnen forse files ontstaan, verwacht de ANWB. Daarbij komt dat bij de oosterburen op 400 plekken aan de weg wordt gewerkt.

Populaire vakantieroutes

Op de wegen in België is het komend weekeinde ook flink druk. Het voorspelde mooie weer leidt tot files naar de kust. Ook vindt het driedaagse popfestival Torhout Werchter plaats dat voor meer verkeer zorgt op de route Antwerpen-Brussel. Wie over de populaire vakantieroutes E25 Luik-Arlon of E411 Namen-Luxemburg naar het zuiden reist moet rekening houden met vertraging. Er wordt aan de weg gewerkt.

Lees ook: Miljoenen vrijgemaakt om verkeersellende op A15 aan te pakken

In Frankrijk worden geen grote problemen verwacht. Wel moeten weggebruikers er rekening mee houden dat de maximumsnelheid op provinciale wegen op 1 juli is verlaagd van 90 naar 80 kilometer per uur.

Wat vindt Nederland

Een drukte op de wegen dus vanwege het vakantieseizoen, maar wat zijn jouw plannen? Die vraag legden we voor aan meer dan 2000 deelnemers van ons Wat vindt Nederland-panel. Bijna de helft van de ondervraagden (47%) gaat deze zomer op vakantie. Een kleine meerderheid (53%) blijft thuis. Van de thuisblijvers geeft 29% aan buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Tien procent zegt te moet werken tijdens de zomervakantie en voor 33% is een vakantie te duur.

Als we dan op vakantie gaan deze zomer, waar gaan we dan naartoe? Een derde van de vakantiegangers (33%) blijft lekker in eigen land. Spanje is daarna met 11% het populairst, gevolgd door Frankrijk (8%) en Duitsland (7%). Iets dan een kwart gaat elders in Europa op vakantie, 11% buiten Europa en 3% heeft nog geen idee waar ze naartoe gaan.

ANP / Redactie