112

'Explosie Bemmel was wanhoopsdaad'

De explosie die woensdag het gemeentehuis van de gemeente Lingewaard in Bemmel verwoestte, was een wanhoopsdaad van voormalig vrachtwagenchauffeur Hans van M. uit Gendt, een dorp vlak bij Bemmel.

Dat zeiden familieleden van de man donderdag tegen Omroep Gelderland.

De identiteit van de man die bij de explosie om het leven kwam gaat al sinds dinsdagmiddag in de kleine Betuwse plaats rond, maar de politie wilde er donderdagmorgen nog steeds geen bevestiging van geven. Volgens een woordvoerster van de gemeente Lingewaard is daar nog geen ”officiële toestemming” voor.

Ravage is enorm

De 59-jarige Gendtenaar reed woensdagmorgen rond 02.00 uur met zijn auto het gemeentehuis binnen. In de auto lagen twee gasflessen, waarvan er één explodeerde. De Gendtenaar kwam om het leven. De ravage in het gemeentehuis is enorm. Het gebouw blijft voorlopig gesloten. Voor de 350 ambtenaren wordt een andere werkplek ingericht.

Lees ook: Gemeentehuis Bemmel door schade maanden dicht

De ambtenaren krijgen daar donderdag van hun teamleiders meer informatie over. Het kan nog maanden duren voor het gemeentehuis weer bruikbaar is.

Belletje

Hans van M. was volgens een schoonzus een verwarde man, die al vaker had geprobeerd zichzelf iets aan te doen. Woensdag belde hij kort na middernacht de meldkamer van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden dat hij een wanhoopsdaad zou begaan. Omdat de man daar al vaker mee had gedreigd is toen volgens de politie meteen uitgebreid naar hem gezocht. Desondanks zag hij kans om twee uur later het gemeentehuis binnen te rijden.

Lees ook: Man meldde mogelijk explosie Bemmel vooraf

De familie zegt dat de vrachtwagenchauffeur alleen zichzelf iets aan wilde doen en dat hij zeker geen aanslag wilde plegen.

ANP