Misdaad

Ex-collega over Hüseyin A.: 'Het is een leugenachtige lafaard'

Een ex-collega van de 48-jarige Hüseyin A., die verdacht wordt van het verkrachten en vermoorden van Milica van Doorn in 1992, zegt dat hij A. leugenachtig vond en altijd anderen de schuld gaf van zijn problemen. De twee mannen hebben 20 jaar samengewerkt. Tegen A. is woensdag 20 jaar celstraf geëist.

”Hij begon als een vriendelijke en behulpzame collega, je kon altijd op hem rekenen en er bleek niet veel mis met hem te zijn.”, vertelt de oud-collega tegen Hart van Nederland. ”Maar hij vertelde wel eens leugens op de werkvloer en bedacht smoesjes om onder bepaalde dingen uit te komen,” gaat hij verder. ”Maar verder was er niet veel mis met hem.”

Lees ook: OM eist 20 jaar cel voor verkrachten en doden Milica van Doorn

Ongeloof

”Ik heb het wel eens aan hem gevraagd ook. Toen het DNA-verwantschapsonderzoek naar de dader begon, heb ik aan hem gevraagd: ‘Heb jij er wat mee te maken? Heb jij het gedaan?’ Toen zei hij: ‘Wat denk jezelf?’ Ik zei: ‘Nee, ik denk het niet. Tot zoiets bij jij niet in staat.’ Dan blijkt wel dat je je in mensen heel erg kan vergissen.”

Maar nooit had hij gedacht dat zijn collega tot zoiets gruwelijks in staat was, als het verkrachten en vermoorden van een vrouw. ”In het begin toen Hüseyin was opgepakt, dacht ik dat hij er niet in staat toe zou zijn. Maar nu alle feiten op een rijtje staan en hij blijft liegen denk ik van: ‘Ja, dit is hoe ik hem ken. Dat liegen en bedriegen…, zo ken ik hem. Hij loog over alles. En een ander had altijd alles gedaan. Hij had het nooit gedaan.” Ook het verhaal van A. dat hij een korte relatie zou hebben gehad met Van Doorn komt er bij zijn oud-collega niet in.

Lees ook: Advocaat Hüseyin A.: ‘Onvoldoende bewijs in zaak-Milica’

‘Klaar als een klontje’

Voor de ex-collega was het zo klaar als een klontje toen hij hoorde dat de politie iemand had gearresteerd voor de dood van Van Doorn. ”Die vrijdag er voor heb ik nog met hem gewerkt en het weekend was hij opgepakt. En maandag was hij niet op zijn werk, toen hoorde ik dat er een 48-jarige man uit Zaandam was opgepakt voor die zaak. Omdat hij niet op zijn werk was, was het een en een is twee.”

‘Lafaard’

De man is boos en kwaad dat iemand waar je 20 jaar mee samenwerkt, kennelijk zulke donkere geheimen met zich meedraagt. ”Ik vind het gewoon laf. Hij durft niets te zeggen. Hij durft de nabestaanden van Milica niet eens aan te kijken. Ik vind het een lafaard.”