112

Grote brand legt kerk Amstelveen in de as

In de St. Urbanuskerk in Amstelveen is zaterdag aan het begin van de avond een grote uitslaande brand uitgebroken. De brandweer is met veel materieel en personeel uitgerukt. Een groot deel van de kerk en het dak zijn vernield. De toren staat niet in brand. De brandweer doet er alles aan de toren nat te houden om te voorkomen dat het vuur overslaat, zei een woordvoerster.

Volgens de brandweer is de schade groot. Brandweerlieden zijn nog steeds druk bezig het vuur onder controle te krijgen. “En dat is nog een hele klus”, aldus de woordvoerster.

Alleen de pastoor was in de kerk toen de brand uitbrak en hij kon snel naar buiten. Hij zei tegen de brandweer dat er geen mensen meer in het gebouw aan de Noorddammerlaan waren toen de brand uitbrak. Er zijn geen gewonden. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.

De brandweer heeft omwonenden van de St. Urbanuskerk in Amstelveen geëvacueerd omdat er een enorme brand is uitgebroken.

De brandweer heeft omwonenden van de St. Urbanuskerk in Amstelveen geëvacueerd omdat er een enorme brand is uitgebroken.

Posted by Hart van Nederland on Saturday, September 15, 2018

Omwonenden van de kerk zijn geëvacueerd. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen zijn geëvacueerd. Ze worden elders opgevangen.

In verband met de veiligheid wordt het publiek op grote afstand gehouden. Volgens de woordvoerster is er vooralsnog geen instortingsgevaar.

In de verre omtrek is de rook te zien. De brandweer adviseert deuren en ramen te sluiten.

Zaterdagmiddag werd er nog een lezing gehouden, staat te lezen om de website van de kerk.

Het gebouw is een rijksmonument en werd in 1888 in gebruik genomen. Het is ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers.

ANP