Sport

Estafettezwemsters moeten genoegen nemen met zilver op 4×50 vrije slag

De Nederlandse estafettezwemsters hebben bij de WK kortebaan in Hangzhou net als twee jaar geleden genoegen moeten nemen met een zilveren medaille op de 4×50 meter vrije slag. Ranomo Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Kim Busch en Valerie de Roon kwamen tot een tijd van 1.34,55. De zwemsters van de Verenigde Staten waren sneller: 1.34,03. Het brons ging naar AustraliĆ«.

Nederland verraste met de startvolgorde. Kromodwidjojo en Heemskerk maken normaal het karwei af, maar openden nu. Dat leverde halverwege nog een voorsprong op, maar Busch en De Roon konden die niet vasthouden. In de series, met Maaike de Waard in plaats van Kromowidjojo, had Nederland nog wel de snelste tijd gezwommen.

Nederland pakte vier jaar geleden in Doha nog goud op de 4×50 vrij. In het Chinese Hangzhou werd er op vier estafette-onderdelen zilver veroverd: bij de vrouwen op de 4×50 en 4×100 vrij, bij de gemengde teams op de 4×50 vrij en de 4×50 wissel. De vrouwen veroverden ook nog brons op de 4×50 wissel.

Kromowidjojo en Heemskerk gaan zondag nog voor individueel succes op de 50 meter vrij. ‘Kromo’ was de laatste twee WK’s telkens de beste op het sprintnummer.

ANP