Lifestyle & Entertainment

Eindelijk ook vrouwen toegestaan in carnavalsbestuur Tilburg

Belangrijke posities rondom en tijdens carnaval werden altijd bekleed door mannen. Tot nu toe. De Carnavalsstichting Tilburg wijzigt namelijk de statuten en maakte zo de weg vrij voor vrouwen in de Raad van Elf en – wellicht – Prinses Carnaval.

Carnavalstradities en -verenigingen stammen vaak uit de tijd dat vrouwen geen stemrecht hadden en niet mochten besturen. Dat er dus ook geen vrouwen op belangrijke posities zitten tijdens carnaval is middeleeuws, dat vonden ook drie (oud-)raadsleden uit Kruikenstad (de carnavalsnaam van Tilburg).

Blijdschap

Nathalie Nijs (GroenLinks), Sedi van Loon (D66) en Bea Mieris (PvdA) vonden de statuten achterhaald en ouderwets en schreven vorig jaar een open brief en riepen op tot verandering. Dat is dus nu gelukt, tot grote blijdschap van de drie. “Er komt verandering! Kruikenstad neemt het rapport van de onderzoeks- en adviescommissie over. Dank Bea Mieris en Nathalie Nijs dat we dit issue samen op de kaart hebben kunnen zetten!”, aldus Sedi van Loon.

Lees ook: VVD: subsidie van hoge naar lage cultuur

Om de kwestie te onderzoeken werd een onafhankelijke adviescommissie opgericht, die bestond uit een hoogleraar, een deskundige op het gebied van verandering en vier mensen van binnen en buiten de carnavalswereld.

Weinig draagvlak

Uit het onderzoek onder 1.200 Tilburgers bleek dat het aanpassen van de statuten naar genderneutraal nog niet veel draagvlak had, maar toch besloot de Stichting de verandering door te zetten. “We hebben veel bereikt, maar kunnen de cultuurverandering niet afdwingen. Dat zullen de vrouwen en progressieve mannen binnen en buiten de CST moeten doen. En waar nodig kunnen ze daarin op onze steun rekenen.”, reageerden Nijs, Mieris en Van Loon.

Foto: ANP